Suomalaistiimi kilpailee melkoisella autolla World Time Attack -herruudesta Australiassa

Time Attack Finland on suomen nopein ratasarja, missä kuljettajat kisaavat kelloa vastaan kolmessa eri luokassa, Club, Modified ja Unlimited. Time Attack -sarjan ajoja Suomessa järjestävä RADALLE.com juhlisti 20-vuotista taivaltaan alkuvuodesta ja palkitsi samalla Suomen parhaat rata-autokuljettajat. Sarjan Unlimited-luokan kolme parasta olivat Miika Toivonen, Tom Warelius ja Sami Sivonen. Heistä Toivonen ja Sivonen lähtivät Sydneyhyn edustamaan Suomea 13. lokakuuta alkavassa World Time Attack -kilpailussa.

Luxury Collection Racing -tallin Miika Toivosen auto on varsin mittavia muutoksia läpikäynyt Lotus Exige V6 Cup, joka hankittiin muutama vuosi takaperin suoraan Lotuksen tehtaalta Englannista. Tuolloin auto oli vielä tehtaan muotoilemassa kuosissa, jonka oven sisäpuolelle oli nimikirjoituksensa tuhertanut Lotuksen F1-tallissakin nähty maailmanmestari Kimi Räikkönen. Sen jälkeen onkin varmaan helpompi luetella muutokset mitä autoon EI ole tehty, sillä alkuperäisestä autosta on vain muisto jäljellä.


Luxury Collection Racingin Lotuksessa on muun muassa modifioitu Lexus 2GR-FSE 4.0 V6 LMP2 moottori, 2kpl Garrett GTX3071 GEN2 turboahdinta, 7-vaihteinen KAPS sekventiaalivaihteisto läpyskävaihtimilla, keraamiset Audi CCM-jarrut ja täysin uusittu Racing pushrod -alusta. Aerodynamiikkaa on parannettu huimasti, pohjalevy, ilmanohjaimet edessä, takana ja sivuilla ovat tallin käsialaa. Auton rakentamiseen ja säätämiseen on osallistunut iso tiimi ja pajalla on nähty myös WRC, WEC ja F1-sarjoista tuttuja kisainsinöörejä, kuten Formula 1 -sarjan Ossi Oikarinen.

Auton rakentaminen WTAC-kuosiin alkoi huhtikuussa ja autoa testattiin ensimmäisen kerran radalla syyskuussa. Viimeisimpinä viikkoina auton kimpussa hääräsi noin tusinan verran ammattilaisia, jotka paiskivat hommia kahdessa vuorossa. Hetken jo näytti, että auto ei valmistu ajallaan, mutta suomalaiset eivät anna ikinä periksi ja lopulta auto lennätettiin ajallaan Sydneyhyn, kertoo Miika Toivonen, worldtimeattack.com -sivustolle antamassaan haastattelussa.

Autoa oli tarkoitus testata ennen matkaa 10-20 päivän ajan, mutta se jäi kuitenkin vain 10-20 kierrokseen. Testaaminen kisapaikallakin lyheni, kun paikallinen rahtiyritys hukkasi auton tullipaperit ja autoa ei siksi saatu valmiiksi ensimmäiseen testiin. Testit kuitenkin jatkuvat tällä viikolla Sydneyssä ja vauhdin toivotaan löytyvän ennen kisaviikonloppua, Toivonen jatkaa.

Kuvia auton rakennusvaiheen ajalta:

Lotus-Exige-V6-Cup-04
Lotus-Exige-V6-Cup-03
Lotus-Exige-V6-Cup-02

Lisää tietoa autosta ja tapahtumasta kisaorganisaation sivulla worldtimeattack.com