Suomen ensimmäinen IMAX-elokuvateatteri avataan marraskuussa, mutta mitä nuo neljä kirjainta oikein tarkoittavat

IMAX Finnkino Itäkeskus
Kuva: Finnkino

Finnkino Itis -elokuvateatteri avaa Suomen ensimmäisen IMAX-teatterin ovet yleisölle perjantaina 30. marraskuuta. Ensimmäisenä IMAX-elokuvana nähdään tuolloin Warner Bros. Picturesin fantasiaseikkailu Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset, jonka liput ovat jo myynnissä. Mutta, mitä IMAX tarkoittaa käytännössä ja mitä uutta se tuo katsojalle.

IMAX-lyhenne tulee englanninkielisistä sanoista Image Maximum, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa mahdollisimman suurta kuvaa. IMAX-teatterin kaareva valkokangas onkin huomattavasti tavallista suurempi ja se on venytetty suuren teatterin seinästä seinään ja lattiasta kattoon asti. Kaareva valkokangas tarjoaa todentuntuisen elämyksen kaikille katsojille riippumatta siitä, missä katsoja istuu.

Kuvanlaatu on tavallista parempi, terävämpi ja kirkkaampi, sillä siitä huolehtii 4K-tarkkuuksinen (4096 × 2160 pikseliä tuumalle) lasertekniikkaan perustuva projektori. Värit toistuvat normaalia täyteläisemmin ja kontrasti on totuttua parempi. Suuren ja tarkan kuvan lisäksi myös äänet ovat tavallista paremmat. 12-kanavainen digitaalinen ja geometrinen äänimaailma kietoo katsojan elokuvan sisään ja tarjoaa varsinkin action-elokuvissa tuhtia tunnelmaa ja isoa jytkettä.


Suomeen kauan odotettu IMAX®-sali on osa Itikseen rakentuvaa yhdeksän salin elokuvateatterikokonaisuutta. IMAX®- salin lisäksi Finnkino Itikseen avataan kuusi muuta modernia elokuvateatterisalia sekä kaksi uutta LUXE premium-salia. LUXE premium-saleissa istuinmukavuutta on parannettu muhkeilla ja kallistuvilla nojatuoleilla sekä omilla sivupöydillä. Teatterin aulatiloissa voi saada opastusta ja laajentaa elokuvateatterikokemusta uudella tavalla MR (mixed reality) teknologian avustuksella.