Tähän on tultu: New Yorkin poliisivoimat saalistavat rikollisia piskuisilla Smarteilla.

Kaukana ovat ajat, kun amerikkalainen poliisi saapui rikospaikalle tyylikkäällä ja miehekkään kokoisella veekasista voimansa saavalla poliisiautolla, josta kromia ja hienoja yksityiskohtia ei puuttunut. Ilmastovouhotus ajaa myös New Yorkin poliisivoimia entistä ahtaammalle. Tilanne on kuin Kummelin kuuluisasta sketsistä, jossa työnjohtaja arpoo työntekijöille autot toisen saadessa naurettavan lelun käyttöönsä. Yksi pienimpiä kyseisen kaupungin kaduilta bongattavia ajoneuvoja on nimittäin Smartin Fortwo henkilöauto. Muutama vuosi sitten kaupungissa testattiin tosissaan Smartin soveltuvuutta poliisin käyttämien kulkupelien jatkoksi.

Vuonna 2013 amerikkalainen Car Insurance listasi 2,4 metriä lyhyen Smart Fortwon maailman noloimmaksi autoksi. Tämä ei ole kuitenkaan estänyt poliisia hankkimasta tätä Daimlerin pikkuautoa käyttöönsä. New Yorkin poliisi NYPD tilasi ensi alkuun yhdeksän Smartia 119,000 dollarin hintaan. Smartien tarkoitus on korvata ikääntynyt kolmipyöräisten poliisiskootterien armada. Mielenkiintoista on, että nelipyöräiset Smartit tulevat halvemmiksi hankkia kuin nämä skootterit!


Toisaalta skoottereihin nähden ajonautinto parantuu merkittävästi. Toisin kuin kolmipyörissä Smartista löytyy niin ilmastointi kuin turvatyynytkin. ”Kaiken huipuksi Smartit ovat suuremmilla nopeuksilla huomattavasti ajokelpoisimpia”, toteaa itse NYPD:n poliisivoimien komentaja Bill Bratton tyytyväisenä. Myös halvempi hinta saa miehen luonnollisesti hyvälle tuulelle poliisin kamppaillessa tälläkin suunnalla ainaisen resurssipulan kanssa.

Smartit ovat täysin varustettu poliisin lisävarusteilla siinä missä isommatkin veljensä. Katolta löytyvät esimerkiksi minikokoiset hälytysvalot. Rikollisten kuljettamiseen autoja ei ole kuitenkaan suunniteltu, sillä niihin ei haluta kuljettajan lisäksi muita matkustajia. Smarteille suunnitellut tärkeimmät tehtävät liittyvät liikenteenvalvontaan, joista erityisesti koulujen alueella tapahtuva liikennöinti tulee olemaan Smartia ohjastavien poliisimiesten silmätikkuna. Smartissa ei nykyajan poliisi syö nähtävästi enää rasvaista ja makeaa donitsiakaan. Rasvaton, laktoositon, sokeriton, gluteeniton ja lisäaineeton porkkana-smoothie sopii paljon paremmin nykyaikaisen metroseksuaali-poliisisedän ruokavalioon.