Tältä näyttää vuoden 2040 Ferrari

Ferrari ei lepää laakereillaan tulevaisuuden suhteen. Merkki on kulkenut aivan urheiluautojen teknisen kehityksen eturintamassa, ja esimerkiksi LaFerrari-hyperautossa on sähkömoottori lisävoimaa tuottamassa. LaFerrarin muotoilukin on varsin futuristista, kuten oli jo sen edeltäjässä Enzossa. Ferrari on myös hylännyt pienempien malliensa legendaariset vapariveekasit ja siirtynyt niiden osalta turboaikaan.

Tämä kaikki ei kuitenkaan riitä, vaan maineikkaan urheiluautomerkin pitää pystyä katsomaan paljon pidemmälle tulevaisuuteen. Siksi Ferrari järjesti 2016 Top Design School Challengen, jossa muotoiluopiskelijoiden tehtävänä oli suunnitella vuoden 2040 Ferrari. Kilpailu järjestettiin nyt kolmatta kertaa muutaman vuoden tauon jälkeen. Edelliset kerrat pidettiin vuosina 2005 ja 2012.

Ferrari_2


Kisaan osallistui noin 50 muotoiluoppilaitosta eri puolilta maailmaa. Niiden joukosta valittiin peräti kolme voittajaa, jotka saivat mainetta ja kunniaa. Palkintoraadissa istui Ferrari-asiantuntijoita ja mm. merkin formulaässä Sebastian Vettel. Artikkelikuvassa näkyy Ranskan Valenciennesissa majaansa pitävän ISD-Rubika-korkeakoulun luomus, joka voitti yksimielisesti tärkeimmän ”Gran Premio Assoluto” -palkinnon. Kuuden ranskalaisen opiskelijan muotoilema tutkielma on nimeltään Manifesto, ja jury piti erityisesti auton vakuuttavasta ovimekanismista ja uskottavasta kokonaisvisiosta.

Lisäksi palkintoraati antoi erityismaininnan Saksan Pforzheimissa opiskelevalle Roman Egoroville, joka osallistui kilpailuun FL-nimisellä konseptilla. Egorovin tutkielma oli kilpailun ainoa, jossa keskityttiin pelkästään auton sisustaan. Venäläissyntyinen Egorov halusi laittaa uusiksi auton ja kuskin välisen ”käyttöliittymän”, ja niinpä perinteisestä nahan ja hiilikuidun käytöstä on luovuttu. Venäläismuotoilija haluaisi tuoda Ferrariin vieläkin arvokkaampia materiaaleja, ja lisäksi jury kehui hänen sisustaehdotelmaansa äärimmäisen epätavalliseksi.

Ferrari_3

”Premio Special” -niminen kolmas palkinto meni puolestaan nettiäänestyksen perusteella de Esferaksi ristitylle luomukselle. Sen takana on korealaisen Hongik-yliopiston kolme opiskelijaa. De Esfera on palkinnonsaajista ainoa, jossa on Ferrarille tyypillisiä muotoilupiirteitä, ja auto on kaiken lisäksi vielä osittain punainen. Nähtäväksi jää, miltä tulevaisuuden Ferrari oikeasti näyttää reilun 20 vuoden päästä. Menneisyys on ainakin osoittanut sen, että ihmiskunnan visiot tulevaisuuden autoista ovat usein aivan liian villejä, ja sama voi koskea näitä Ferrari-tutkielmia.

Ferrari_4