Tämä Bemari ei ole katumaasturia nähnytkään – Dakar-rallia varten tehty X3 on myynnissä 260 000 eurolla

Sporttisista sedaneistaan ja urheilumalleistaan tunnettu BMW lähti aivan uusille urille, kun baijerilaismerkin ensimmäinen katumaasturi esiteltiin 1990-luvun loppupuolella Mercedes ML:n vanavedessä. Tuo auto oli X5:n ensimmäinen sukupolvi, ja tätä nykyä 5-sarjan SUV-vastine on edennyt jo neljänteen mallisarjaansa. X5:n jälkeen katumaasturien sarja täydentyi vuonna 2003 lanseeratulla X3:lla, ja nykyään X-valikoima ulottuu kompaktista X1:stä massiiviseen X7:ään.

BMW:n X-mallit on kehitetty ennen kaikkea ajettavuuden ehdoilla, joten hankalassa maastossa eteneminen ei kuulu niiden varsinaiseen ydinosaamiseen. Neliveto toki auttaa päällystettyjen teiden ulkopuolellakin, mutta X-Bemareita ei silti pidä sekoittaa aitoihin maastoautoihin. Baijerilaisesta katumaasturistakin saa kuitenkin tehtyä todellisen aavikkohirmun, kun autoon tehdään vain tarpeeksi kattavia muutoksia.

Tällaisia laitteita on nähty esimerkiksi legendaarisessa Dakar-rallissa, jossa niitä on ajattanut BMW:n pääomistajasukua lähellä oleva X-Raid-niminen tiimi. Viime vuosina tallin BMW-pohjaiset aavikkokilpurit on tosin verhottu Mini Countrymanin kuoriin, mutta vajaat kymmenen vuotta sitten asia oli vielä toisin. X-Raid rakensi esimerkiksi vuonna 2009 X3 Cross Countryn, joka oli Dakarin lisäksi tarkoitettu kilpailemaan muissa maasto- ja aavikkoralleissa.


Nyt tällainen yksilö olisi myynnissä RaceCarsDirect.com-nimisellä sivustolla. Auto on rakennettu kilpailukäytön rasituksista johtuen moneen kertaan uusiksi, ja viimeisin päivitys on tehty viime kesäkuussa. Kilpurilla ei ole enää kovinkaan paljon tekemistä tavallisen X3:n kanssa, ja koripaneelien alla piilee mm. tuore putkirunko. Myös kolmilitrainen tuplaturbodiesel, voimansiirto ja vaihdelaatikko on laitettu uusiksi aavikon rasituksia silmälläpitäen.

Niinpä hintakin on hieman eri tasoa kuin tavallisessa kymmenisen vuotta vanhassa X3:ssa. Autosta pyydetään nimittäin hulppeat 260 000 euroa, mitä voidaan harvinaisuuden lisäksi perustella ainakin todella pienellä ajomäärällä. Aavikkoralli-X3:n mittariin on nimittäin kertynyt vain 100 kilometriä viimeisimmän uudelleenrakentamisen jälkeen.