Tämä Volvo painaa melkein 4,5 tonnia – panssaroitu XC90 tarjoaa suojaa ammuksilta ja räjähteiltä

Panssaroidut autot on yleensä tehty edustusluokan sedanien pohjalta, mutta katumaasturien jatkuvasti kasvava suosio näkyy tässäkin kategoriassa. Esimerkiksi Volvo on kuulemma saanut viime vuosina lukuisia kyselyjä ison XC90:n panssaroidusta versiosta, mutta kiinnostuneille on voitu myydä vain ei-oota. Asiakkaiden valumista kilpailijoiden leiriin ei haluttu katsella Ruotsin suunnalla enää kauan, ja niinpä Volvo lisäsi nyt mallistoonsa kookkaan SUV:n panssaroidun mallin.

Autoa on kehitetty jo kaksi vuotta, ja sitä ei edes valmisteta Volvon omalla tehtaalla. Ruotsin Torslandasta laivataan sen sijaan XC90:iä Saksan Bremeniin, jossa majaansa pitävä alan spesialisti TRASCO tekee niistä panssaroituja. Valmis tuote täyttää sertifioidun VPAM VR8 -luokituksen, eli auton luvataan tarjoavan 360 asteen suoja ammuksilta ja räjähteiltä. Tämän jos minkä pitäisi tuoda tämän kategorian autoa etsiville asiakkaille mielenrauhaa.


Luodilta ja ammuksilta suojaa huippuvahva teräspanssarointi, joka on noin 10 millin paksuinen. Lasien paksuus voi puolestaan olla parhaimmillaan jopa 50 milliä, eli myös ovet ja ikkunoiden karmit on laitettu uusiksi. Panssarointi on tuhtia tavaraa, koska se lisää Volvon painoa noin 1400 kilolla. Niinpä auto painaa viiden matkustajan kera noin 4490 kiloa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että alustaa ja jarruja on jouduttu vahvistamaan kattavasti.

Volvon erikoisautoista vastaava markkinointijohtaja Stephan Green toteaa kuitenkin, että auton perusominaisuudet on onnistuttu säilyttämään massiivisesta painosta huolimatta. Panssari-Volvon valmistusprosessia valvotaan kuulemma erityisen tarkasti, jotta auto tarjoaa varmasti luvatun kaltaisen suojan. XC90:n asiakkaisiin kuuluvat esimerkiksi turvallisuuspalvelut, jotka kuljettavat korkea-arvoisia asiakkaita.

Panssaroitu XC90 tehdään T6 AWD Inscription -mallin pohjalta, ja auton voi jo tilata. Ensimmäiset asiakasautot luvataan toimittaa loppuvuodesta. Tarjolle tulee myös kevyemmin panssaroidut mallit XC60 T6 AWD Inscriptionin ja XC90 T6 AWD Inscriptionin perustalta. Nämä autot on tarkoitettu Euroopan sekä Latinalaisen Amerikan markkinoille, ja myynti starttaa ensi vuoden alkupuoliskon aikana.