Tanskasta mallia Suomeen? Tanska päätti hillitä viinarallia laskemalla veroja.

Tanska päätti hillitä kovasti kasvanutta juomien rajakauppaa laskemalla oluen ja virvoitusjuomien valmisteveroja. Rohkean päätöksen ansiosta kyseisten juomien myynti siirtyi rajakaupasta kotimaahan.

Nyt Suomen päättäjät tarkkana!

Tanska laski olutveroa 15 % ja virvoitusjuomaveroa 50 % vuonna 2013. Juomien myynti nousi kotimaassa ja vastaavasti laski rajakaupassa roimasti. Virvoitusjuomavero poistettiin lopulta kokonaan vuonna 2014. Veronalennukset olivat osa Tanskan kasvusuunnitelmaa.

Veronalennus oli oikea ratkaisu, joka nosti kotimaanmyyntiä ja vähensi rajakauppaa. Nyt tuotteita ostetaan enemmän sieltä, missä ne kulutetaan”, sanoo Tanskan Panimoliiton toimitusjohtaja Niels Hald.


Tanskassa oluen valmistevero 4,7 tilavuusprosenttiselle oluelle on 0,35 euroa litralta ja Saksassa vain 0,09 euroa litralta. Regioplan Policy Researchin ja EY:n tutkimuksen mukaan tanskalaisista lähes puolet (49,8 %) ostaa olutta ulkomailta, pääasiassa Saksasta.

Suomessa vastaavan oluen valmistevero on 1,51 euroa litralta ja Virossa 0,34 euroa litralta. Mailla onkin suurin naapurimaiden välinen ero olutverojen tasoissa EU:ssa. Suuret veroerot johtavat mittavaan rajakauppaan maiden välillä.

”Suomen alkoholipolitiikan suurin ongelma on kasvanut rajakauppa Virosta. Uudelta hallitukselta tarvitaan toimia sen hillitsemiseksi. Ei ole mielekästä kasvattaa valtion menoja lisäämällä rajavalvontaa vaan pitäisi antaa kilpailukykyisen verotuksen hoitaa ongelma itsestään”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.