Tässä on auto, josta et ole koskaan kuullut: 1985 Pontiac Tojan olisi myynnissä rapakon takana.

Aina välillä internetin ihmemaassa törmää menopeleihin, joista ei valistuneempikaan autohullu ole koskaan kuuluutkaan. Yksi näistä kantaa nimeä Pontiac Tojan, ja se ei ulkonäöstään huolimatta ole mikään itserakennettu kit car. Kyseessä on aito GM:n toimesta valmistettu auto, jonka tosin on tuunannut Knudsen Manufacturing –niminen omahalainen pulju. Auto on rakennettu F-korisen Firebirdin pohjalta, mitä ei ole vaikea uskoa auton ulkonäöstä päätellen.

Tojan on melkoinen harvinaisuus, sillä niitä valmistettiin ainoastaan 150 yksilöä vuosien 1985 ja 1991 välissä. GM:n tarkoitus oli hätyytellä hätäisemmällä Poncholla Ferrarien ostajien kukkaroita. Tärähtäneessä myyntikuvassa on tummanpunainen auto, jota kaupitellaan kirjoitushetkellä Craigslistin sivuilla tarjousten mukaan. Juttumme kuvien kirkkaanpunainen yksilö on sitä vastoin huutokaupattu Barrett-Jacksonin huutokaupassa vuonna 2010 hintaan 16,500 dollaria, eli vajaaseen 15,000 euron hintaan. Hintalappu ei kuulosta lainkaan hassummalta näinkin harvinaisesta Pontiacista.


Aikaisemmin huutokaupattu auto oli vieläpä ihka oikea elokuva-auto, joskin hinnasta päätellen elokuva on joku mappi-Ö:stä löytyvä action-sähellys. Tämä yksilö näyttää kuvasta päätellen varsin hyväkuntoiselta, joten olisi mielenkiintoista tietää, mitä nuhjuisella myyntikuvalla varustetusta vastaavasta saa yhdeksän vuotta myöhemmin. Harvinaisten autojen myyntihinnoissa voi olla isojakin heittoja. Jos joku päättää saada itselleen Pontiac Tojanin juuri nyt, ei vaihtoehtoja taatusti ole kovin montaa.

Craigslistin myyntiauton omistaja on miehen ikään ehtinyt 71-vuotias, ja myynti-ilmoituksenkin on tehnyt välittäjä tai autoliike, joskin suttuisesta ilmoituksesta päätellen ensimmäistä ehdokasta epäillään. Tojaniin sai ruksittua varustelistalta räyhäkkään takaspoilerin, minkä olemassaoloa myyntiauton huonolaatuisesta kuvasta on hankala päätellä. Ilmoituksen mukaan autoon on istutettu 406 Chevyn motti, johon on käytetty 9000 dollaria. Saattaakin käydä vielä niin, että ostaja löytää itsensä pelkän moottorin hinnalla omistamasta tämän 80-luvun mielipiteet jakavan muotoiluihmeen.

Katso auton myynti-ilmoitus tästä.