Tässä on erikoisin James Bond auto koskaan: Erikoisvarusteltu Saab 900 Turbo.

Salaisen palvelun agentti 007:n erikoisin auto ei ole avomallin Toyota 2000GT, joka nähtiin You Only Live Twice –leffassa vuonna 1967. Kyseinen japsisporttihan oli avo sen takia, jotta skottilainen jässikkä Sean Connery olisi mahtunut ohjastamaan tätä piskuista nousevan auringon autoa. Ei, erikoisin on tässä tapauksessa yllättävänkin tavallinen, sillä kyseessä on Saab 900 Turbo. Etkö ole koskaan kuullut Bondin matkaavan sellaisella?

Aston Martin DB5:lla pihaan kurvaavaa Jamesia pikkutakkeineen on hieman haasteellista kuvitella ohjastamaan perussuomalaista 900-mallia, mutta Bond-kirjailija John Gardnerin kirjoissa sellainen on kuitenkin todellisuutta. Ensimmäistä kertaa sellainen seikkaili License Renewed –romaanissa, joskin valkokankaalle asti Saab ei koskaan päässyt. Amerikkalaisittain ajateltuna Saabissa on hieman samanlaista vaihtoehtoistunnelmaa kun Bondin Lotuksissa, tosin Saab ei herätä kanssakulkijoissa huomiota, mikä sinänsä olisi vakoojalle huomattavasti parempi kulkupeli.


Kirjailija Gardnerin tarkoituksena oli tuoda Bondia enemmän tähän päivään jostain Astonien ja brittihovien menneisyydestä. 80-luku oli juppien aikaa, ja sellaisesta kävi myös 900:n avomalli. Kirjassa hopeavärinen, ja erikoisvarusteltu umpi-Saab oli ”The Silver Beast”, eli Hopeapeto. Mallin perinteisiä varusteita sähköpeileistä penkinlämmittimiin oli viety hieman radikaalimpaan suuntaan. Kirjan Saabin toiminnoista mainittakoon vaikka kauko-ohjaimella toimiva käynnistys, luodinkestävät lasit ja kyynelkaasu, jota Saabista pääsi suihkimaan takana-ajavien iloksi.

Itse Saabbikin meni visioissa niin pitkälle, että Pedosta valmistettiin ihka oikea mallikappale. Auton ”viranomaispaketti” sisälsi itsestään korjautuvat renkaat, jollaiset nähtiin Bond-elokuvissa vasta 90-luvulla Pierce Brosnanin BMW 750iL:ssä. Autossa oli myös suihkuhävittäjistä tuttu lasiin heijastuva mittarinäyttö, ja konehuonekin remontoitiin tarjoilemaan 240 hevosvoimaa. Sen ajan Saabin turboviive olisi vain viimeistellyt tunnelman, kun kaasupolkimen pohjaan painamisen jälkeen 900 olisi hetken empimisen jälkeen ampaissut kohti takaa-ajettavaa. Vaikka Saab 900 Turboa ei koskaan nähtykään leffatettereissa, niin auto päätyi vuoden 1984 James Bond lautapeliin, joka löytyy allekirjoittaneen kokoelmista.