Tässä on maailman kestävin auto: Volvolla on ajettu yli 5 miljoonaa kilometriä!

Viime vuonna 77-vuotiaana menehtynyt Irv Gordon pitää edelleen maailmanennätystä hallussaan. Alkujaan Yhdysvaltain Long Islandilla opettajana toiminut Gordon omisti Pyhimys-Volvonakin tunnetun P1800-mallin, jonka hän oli ostanut uutena jo vuonna 1966. Alkujaan Gordon oli ehtinyt omistaa parikin Chevrolet Corvairia, joka oli aikansa kiistanalainen etuvetoauto. Nämä epäluotettaviksi todettuaan hän halusi ostaa auton, joka varmasti kestäisi hänen päivittäisen 125 mailin työmatkansa. Valinta osui tuolloin Roger Mooren tähdittämän Pyhimys-sarjan tunnetuksi tekemään Volvoon, josta lopulta tuli maailman kaikkien aikojen eniten maileja niellyt henkilöauto.

Nämä 3,2 miljoona mailia, eli yli 5 miljoonaa kilometriä tuntuvat käsittämättömiltä jopa vannoutuneiden Mercedes W123-miesten keskuudessa. Onneksi autonvalmistaja Volvo tajusi jo varhaisessa vaiheessa Gordonin ja hänen autonsa markkina-arvon, ja lähtivät tukemaan miehen unelmaa rikkoa maailmanennätys. Gordon havahtui ajettuaan 250.000 mailia pelkillä perushuolloilla ilman varsinaisia korjaustoimenpiteitä, että hänen käsissään oli poikkeuksellisen hyvä ja kestävä henkilöauto. Gordon oli niin ilahtunut ostoksestaan, että kirjoitti suoraan Volvon tehtaalle kiitos-kirjeen autostaan, mihin Volvo vastasi ystävällisesti kannustaen miestä jatkamaan mailien tehtailua.


Ensimmäisen miljoonan mailin rajapyykki oli suuri hetki Gordonille, hänen P1800-mallilleen ja myös autonvalmistaja Volvolle. Lahjana hienosta saavutuksesta Volvo lahjoitti miehelle tuliterän Bertonen muotoileman Volvo 780 Coupen, joka oli vuonna 1985 Geneven autonäyttelyssä esitelty edustus-Volvo. Tämä Volvo oli Gordonin perheen käyttöautona aina 450.000 mailiin saakka ennen auton myymistä, eli tälläkin Volvolla ajettiin varsin kunnioitettavat 720.000 kilometriä! Ajot Pyhimyksellä kuitenkin jatkuivat, ja maailmanennätys rikkoutui tuolloin jo 1,69 miljoonan ajetun mailin kohdalla. Vuonna 2002 rikkoutui 2 miljoonaa, jolloin Volvo lahjoitti uuden C70-mallin, mikä oli kaksiovinen Pyhimys-Volvon perillinen.

P1800 sai uuden koneen vuonna 2009, kun vanhan puristuksissa alkoi olla vikaa. Gordon teki kaikki vuodet öljynvaihdot ja jarruremontit itse, joten hänessä oli rattimiehen lisäksi autokorjaajan vikaa. Ennen kuolemaansa Facebookin fanisivuilla Gordon ehti päivittää ajaneensa autollaan 3,2 miljoonaa mailia, mitä ennätysmäärää tuskin yksikään henkilöauto kovin äkkiä tulee rikkomaan. Gordonin ja hänen Volvonsa tarina on ainutlaatuinen, sillä Volvo ehti miehen käsissä käydä ympäri maailmaa eri matkakohteissa. Viimeisissä haastatteluissa hän kertoi olleensa onnellinen autonomistaja, kun Volvo vei hänet aina määränpäähän perille ilman ongelmia. ”Volvo on täällä vielä senkin jälkeen, kun minusta ei ole mitään jäljellä. Autoni on paremmassa kunnossa kuin minä”. Taisi olla Gordon Volvo-miehiä…