Tässä oranssissa sukkulassa on Saabin nokka ja Volvon perä!

Saab vai Volvo? Volvo vai Saab? Moni suomalainenkin on aikanaan joutunut vääntämään tuttavapiirissään näiden kahden ruotsalaisen automerkin paremmuudesta. Tilannetta on sittemmin tasoittanut toisen valmistajan siirtyminen poisnukkuneista legendoista kertovien autokirjojen maailmaan.

Aina väliin eteen tupsahtaa kuitenkin ajoneuvoja, joista ei ensinäkemältä oikein edes tiedä mitä ajatella. Eräs näistä on juttumme oranssina huutava kuusipyöräinen farkun puikula, jossa ilmiselvästi on Saab 900 nokkaosa, ja perä onkin kätevästi lainattu Volvo 855-mallista! 900-mallista ei koskaan virallisesti tehty farmariautoa, mutta ehkäpä juuri tämä puute on kirvoittanut yhdistämään nämä kaksi autoa toisiinsa.


Ruotsin Sandvikissa toiminut Wiman-niminen yritys on vastuussa tästä erikoisesta autojen parittamisesta. Yritys oli aikanaan tunnettu kustomointipaja, jonka toimialaan kuului erityisesti ambulanssiversioiden valmistaminen liukuhihnalta putkahtaneista vakioautoista. Vuonna 2003 yritys joutui kuitenkin vasaran alle, ja kaikki 37 työntekijää olivat vapautettuja etsimään uusia haasteita.

Saabista ja Volvosta yhdistelty yllättävän linjakkaan näköinen tuotos ei syntynyt aivan käden käänteessä, sillä sen kimpussa huhki firman työntekijöitä miltei tuhannen tunnin ajan, mikä vastaa miltei 125:tä 8-tunnin työpäivää! Auton nykyinen kilometrimäärää ei ole kerrottu, mutta ainakin kuvissa tämä ruotsalainen Frankenstein-auto näyttää varsin siistiltä tapaukselta.

Vuonna 2010 auto oli myynnissä Blocket.se -myyntisivustolla, ja tuolloin hintapyyntö oli reilut 16 000 euroa, mikä tuntuu verrattain pieneltä summalta näinkin vahvasti päitä kääntävästä autokummajaisesta. Ennen myyntiä auto oli vielä valkoinen ulkoasultaan, mutta ilmeisesti myyntiä tehostaakseen myyjä maalautti sen huomionhakuisemmalla oranssilla värillä, joka löytyi Ford Focus RS:n värikartasta nimellä ”Pearl Metallic Orange”. Auto on nähtävästi edelleen olemassa samaisessa asussa, joten jossain päin Ruotsinmaata saattaa nähdä ex-postin oranssin auto-outouden kiitämässä kaikilla kuudella renkaallaan!