Tästä syystä matkustajan ei kannata koskaan pitää jalkojaan auton kojelaudan päällä

Kuva: Kolin Toney / Flickr / CC2.0

Pitkällä automatkalla voi olla kiva välillä ojennella jalkoja kojelaudan päällä, mutta tiesitkö, että se on itseasiassa erittäin vaarallista?

Useimmissa autoissa on etuturvatyynyt, joista osa sijoittuu juuri jalkojaan kojelaudalla heiluttelevan matkustajan jalkojen alle. Turvatyynyt voivat laueta jo pienessäkin kolarissa vaikkapa marketin parkkipaikalla ja lennättää matkustajan jalat kohti omaa naamaa jopa 200km/h nopeudella.

Kolmen lapsen äiti, Audra Tatum, Georgiasta, USA:sta, kertoo muutama vuosi sitten tapahtuneesta onnettomuudesta, jossa heidän perheensä törmäsi sivulta eteen ajaneeseen autoon ja turvatyynyt laukesivat. Muu perhe selvisi pienillä naarmuilla, mutta Tatumin mukaan hänen koko oikea puolensa murtui. Tatum sai useita murtumia oikeaan jalkaansa ja käteensä. Myös hänen nenänsä murtui, sillä turvatyynyn lennättämä jalka osui siihen. Audra joutui käymään läpi useita leikkauksia ja pitkällisen fysioterapian toipuakseen, mikä jatkuu vielä tänäkin päivänä.


Ennen onnettomuutta hänen miehensä oli muistuttanut jalkojen kojelaudalla pitämisen vaarallisuudesta, mutta jälleen kerran, hän ei ollut uskonut miestään, vaan nostanut jalat kojelaudalle, koska se oli mukavaa ja koska hän oli aina tehnyt niin.

Audra Tatum halusi levittää sanaa sosiaalisen median ja tiedotusvälineiden kautta, ja toivoo että viesti menee perille muille kojelaudan päällä jalkojaan pitäville, ja ehkä siten auttaa muita joutumasta samaan tilanteeseen.