Tesla esitteli uuden crossoverin – Model Y:tä saadaan kuitenkin odotella vielä jonkin aikaa

Teslalla on riittänyt viime aikoina haasteita ”kansanmalli” Model 3:n tuotannon saamiseksi käyntiin. Pahimmat vaikeudet on nyt selätetty, ja ensimmäisiä autoja on saatu Euroopan markkinoillekin. Sähköautopioneeri ei jää kuitenkaan lepäämään laakereilleen, vaan seuraavaksi lanseerausvuorossa on Model 3:n tekniikkaa hyödyntävä crossover. Se on nimetty Model Y:ksi, jolloin Teslan eri mallisarjojen nimet yhdistämällä saa luotua sanan S3XY.

Upouusi Model Y esiteltiin nyt Los Angelesissa järjestetyssä tilaisuudessa, mutta autoa joudutaan odottelemaan vielä jonkin aikaa. Perustasoa edustava Standard Range tulee nimittäin Atlantin toisellakin puolella myyntiin vasta keväällä 2021, ja sen hinnat alkavat USA:n markkinoilla 39 000 dollarista. Standard Rangea ennen tarjolle tulee kolme muuta tasoa, ja ne luvataan tuoda myyntiin syksyllä 2020.


Näistä kolmesta edullisin on Long Range. Siinä on panostettu auton nimen mukaisesti toimintamatkaan, joksi kerrotaan noin 480 kilometriä tai 300 mailia yhdellä latauksella. 60 mph:n nopeus (96 km/h) on taulussa 5,5 sekunnissa, ja huippunopeudeksi ilmoitetaan 209 km/h. Tämän version hinnat alkavat USA:ssa 47 000 taalasta. Seuraavaa tasoa edustaa Dual Motor AWD, jossa 20 mailia toimintasäteestä uhrataan suorituskyvyn alttarilla. Niinpä huiput kirjataan 217 km/h:n lukemaan, ja pyrähdys 60 mph;n vauhtiin vie 4,8 sekuntia. Tämä malli keventää Atlantin toisella puolella lompakkoa 51 000 dollarin verran.

Tehokkain versio on puolestaan Performance, jolla pitäisi päästä 450 kilometriä yhdellä latauksella. Huippunopeus on kahden tehokkaan sähkömoottorin ansiosta 241 km/h, ja kiihtyvyys 0-60 mph vain 3,5 sekuntia. Tästä mallin hinnat alkavat tasan 60 000 taalasta.

Kuten oli odotettavissa, Model Y on muodoiltaan kuin korotettu Model 3. Tämä näkyy erityisesti uutuuden nokassa ja perässä, kun taas sivuprofiili on hyvin lähellä isompaa Model X -crossoveria. Sen hankalat ”haukkaovet” takana on kuitenkin onneksi jätetty pois Model Y.stä.

Sisätilatkin toistavat Model 3:n minimalistista muotokieltä, mutta Model Y tarjoaa tarvittaessa tilat jopa seitsemälle hengelle. Sisustaan suorastaan tulvii valoa panoraamakaton kautta, ja keskellä kojelautaa komeilee sähköautopioneerin tunnusmerkiksi noussut 15-tuumainen pystysuuntainen kosketusnäyttö. Model Y:n harteille on jo nyt ladattu melkoiset paineet, koska sen myyntilukemien odotetaan nousevan korkeammiksi kuin Model 3:n ja Model S:n kysyntä yhteensä.