Testissä vuoden odotetuin Playstation -peli: Uncharted 4

Uncharted 4: A Thief's End

Pleikkarifanit tuntevat hyvin Uncharted -pelisaagan, jossa Nathan Drake etsii aarteita huimissa maisemissa kiipeillen ja roistojen luoteja väistellen kuin Indiana Jones. Pelisarja on julkaistu yksinoikeudella Playstationille ja nyt vuorossa on ehkä tarinan päätös, nimeltään A Thief’s End.

Intro

Peli heittää pelaajan heti alussa keskelle toimintakohtausta, jossa Nate ja hänen isoveljensä ajavat moottoriveneellä roistoja pakoon hurjan myrskyn keskellä. Pikaveneillään ympärillä pörräävät roistot yrittävät upottaa kaksikon ja juuri kun tilanne näyttää todella huonolta, peli tekee aikahypyn takaisin Nathanin lapsuuteen.

Uncharted 4: A Thief's End


Nathanin lapsuus meni katolisessa orpokodissa, mutta velipojan kuviot houkuttelivat Naten pois orpokodin synkistä maisemista kohti uusia seikkailuja. Orpokodin ja luostarin rakennusten katot toimivat pelin alussa hyvänä harjoitusalustana ja Naten veli avustaa pelaajan hyvin homman alkuun. Orpokodista hypätään aikahyppy eteenpäin, pahamaineisen vankilan seinien sisälle. Episodin aikana tapahtuu dramaattisia käänteitä, joiden jälkeen hypätään itse varsinaisen pelin alkuun.

Uncharted 4: A Thief's End

Varsinainen tarina alkaa Naten tylsästä päivätyöstä hylkyjen pelastajana. Nate sukeltaa uponneita tavaroita merenpohjasta ja viettää lähes normaalia perhe-elämää aiemmista Uncharted -peleistä tutun Elena Fisherin kanssa.

Mutta, eräänä päivänä oveen koputtaa tärkeä henkilö, jonka Nate luuli olevan kuollut. Koska tavallinen elämä ei sovi Naten pirtaan ja kaveri tarvitsee apua, saa arki jäädä ja seikkailu voi alkaa. Neljänsadan miljoonan dollarin aarre odottaa löytäjäänsä!

Uncharted 4: A Thief's End Uncharted 4: A Thief's End

Ällistyttävän hyvännäköinen

Uncharted 4:n paras puoli on ällistyttävän upea grafiikka. Hahmot ja ympäristö on tehty todella pikkutarkasti ja myös ruudunpäivitys sujuu nopeissakin käänteissä moitteettomasti. Siirtymiset välivideoiden ja pelitilanteen välillä sujuvat silmää hivelevän saumattomasti.

Upea grafiikka on tuttua jo aiemmista peliversioista, mutta nyt täytyy sanoa, että Naughty Dogin tiimi on lyönyt kaikki peliin. Graafisen upeuden huomaa myös pelikonsolin tuuletin, joka tekee välillä täyttä päivää poistaakseen PS4:n grafiikkaprosessorin tuottaman kuumuuden.

Uncharted 4: A Thief's End

Helpohko pelattavuus

Pelihahmojen kontrollit ovat helppoja oppia ja pelaaminen ei vaadi millintarkkaa tattityöskentelyä, vaan sujuu luontevasti. Peli opettaa pelaamisen aikana mitä nappia painaa, jotta esimerkiksi köyden heittäminen tolpan ympärille ja siinä keinuminen onnistuisi aloittelijalta.

Kiipeily ja hyppiminen vaatii toki hieman tarkkaavaisuutta, mutta peli onneksi sallii pienet ohjausvirheet. Kun hahmoa on helppo ohjata, voi keskittyä ratkomaan arvoituksia ja miettimään hyvää kiipeilyreittiä kohti korkeuksia. Välillä toki kannattaa vain pysähtyä ja ihailla upeita maisemia.

Pelin aikana löydetyt esineet näyttävät myös todella upeilta ja niitä voi käännellä sekä pyöritellä käsissä lähes vapaasti. Esineitä kannattaakin tutkia, sillä niillä on usein tehtävänsä arvoituksen ratkaisemisessa. Jos arvoitus ei ota selvitäkseen, niin peli onneksi neuvoo ja antaa pelaajalle vinkkejä, ennen hermojen menettämistä – ikään kuin pelillä olisi joku kuudes aisti, joka tulee apuun juuri oikealla hetkellä.

Kaikkien aikojen paras peli?

Uncharted 4 on tämän vuoden pelijulkistusten ehdotonta kärkikastia ja on vaikea nähdä kenenkään pettyvän hankintaansa. Peliä on ylistetty jopa kaikkien aikojen parhaimmaksi peliksi.

Uncharted 4 sopii erinomaisesti myös pelisarjaa entuudestaan tuntemattomalle ja pelin alkupuolella käydäänkin historiaa lyhyesti läpi. Peliä voi pelata sekä yksinpelinä tarina-moodissa että moninpelinä muita pelaajia vastaan.

Peli on julkaistu vain Playstationille ja se on myynnissä hintaan 59,90 euroa (Verkkokauppa.com 12.5.2016)