Thelma ja Louise –elokuvassa rotkoon tippunut Thunderbird myytiin. Miten tämä on mahdollista?

Ridley Scottin vuonna 1991 ohjaama Thelma & Louise –elokuva on monen feministin märkä uni. Leffassa kaksi naista, tarjoilija ja kotiäiti, päättävät repäistä kunnolla, ja lähtevät ikimuistoiselle matkalle vain menolippu mielessään. Miehet jäävät elokuvassa täysin statisteiksi, kun tämä dynaaminen naisduo pistää tuulemaan. Matkaa tehdään Amerikan syvään etelään vuosimallin 1966 Ford Thunderbird avoautolla, josta sittemmin on tullut yksi elokuvamaailman autoikoneista.

Elokuva oli myös Hollywood-uraansa aloitelleen Brad Pittin ensimmäinen kunnollinen elokuvarooli, joka kasvatti tuolloin vielä melko tuntemattoman miehen palkkapussia kuuden tuhannen (!) dollarin verran. Tämän mm. upeasta kuvauksestaan Oscarilla palkitun elokuvan aito ja alkuperäinen Thunderbird on edelleen hyvissä sielun ja rungon voimissa. Autosta löytyykin Pittin ja Thelmaa näytelleen Renny Harlinin ex-vaimon Geena Davisin nimikirjoitukset. Tässä vaiheessa on aiheellista kysyä, että hetkinen, eikös Ford putoa elokuvan lopussa näyttävästi alas Grand Canyonilta?


Kaikille vintage-autojen ystäville kerrottakoon, että elokuvan loppu on Hollywood-taikaa parhaimmillaan. Loppukohtaus on nimittäin tehty pienoismallien, nosturien ja blue screenien avulla ilman, että todellisuudessa tuhotaan yhtäkään aitoa ja oikeaa Ford Thunderbirdiä. Tästä on todisteena myös vuoden 2008 Barrett-Jacksonin huutokauppa, jossa myytiin elokuvassa esiintynyt legendaarinen Thunderbird 71,500 dollarin hintaan. Samanlaisia autoja käytettiin elokuvassa toki muutamia muitakin, mutta tämä on tiettävästi suurin kyseisen elokuvan Fordista maksettu summa.

Huutokaupatun auton mukana tuli luonnollisesti tuottajayhtiö MGM:n aitoustodistus, valokuva, jossa Brad Pitt ja Geena Davis istuvat ja laulavat autossa, sekä kasa muuta autenttisuuden todistavaa oheismateriaalia. Elokuvan Thunderbird oli neljännen sukupolven malli, jota valmistettiin vuosina 1964-66. Auto oli selvemmin sukua vielä alkuperäiselle Babybirdille, kuin jo radikaalisti mallisarjaa uudistanut vuonna 1967 esitelty malli, vaikka molemmat olivatkin jo toki selvästi kasvaneet ulos ensimmäisen piskuisen Thunderbirdin mitoista. Mikäli pitää Thunderbirdeistä tai erinomaisista elokuvista, niin myös jokaisen miehen kannattaa laittaa Thelma & Louise katsomislistalle!