Tiesitkö, että kuuluisaa Cadillac Ranchia maahan upotettuine autoineen siirrettiin 90-luvulla?

Cadillac Ranch on julkinen taideinstallaatio, joka sijaitsee Teksasin Amarillossa. Nämä monelle populäärikulttuurista tutut perä pystyssä maasta törröttävät Caddyt ovat nielleet multaa jo vuodesta 1974 saakka. Taideteoksen takana on Ant Farm –niminen porukka, johon kuuluivat Chip Lord, Hudson Marquez ja Doug Michels.

Näkökulmasta riippuen nämä kymmenen onnekasta tai kovaonnista Cadillaccia edustavat vuosimalleja 1949-63. Maahan upotushetkellä autot olivat joko romuttamolle pian menossa, tai sieltä jo löytyneitä yksilöitä. Osan 50-luvun Caddyjen takapäästä kohoavat siivet taivasta kohti. Autot ovat kuuluisia myös niiden graffiteista, joita suorastaan kannustetaan jättämään vierailijoiden toimesta.


Herrat Lord ja Michels olivat arkkitehtejä, jotka halusivat tuoda yritysten arkipäiväisiä tuotteita esille arkkitehtonisin keinoin. 10 autoa suorassa rivissä luovat kieltämättä rakenteellisen kokonaisuuden. Harva kuitenkaan tietää, että tämä alun perin vehnäpeltoon pystytetty luomus on kaikessa hiljaisuudessa siirretty uuteen paikkaan vuonna 1997.

Autot löytyvät Interstate 40:n varrelta, mutta tätä nykyä kolmisen kilometriä länteen päin siirrettyinä lehmien laidunmaan luota. Syynä on ollut Amarillon kasvava asukasmäärä, jolle rakennetaan jatkuvasti uutta. Autot näkyvät edelleen valtatielle, ja vaikka ne sijaitsevatkin yksityistontilla ihmisiä kannustetaan vierailemaan niiden luona. Autojen ulkomuotokin vaihtuu säännöllisesti, sillä välillä ne on nähty maalattuina kokonaan mustiksi tai valkoisiksi erinäisten tempausten mukaan. Mikäli matkakohteeksi valikoituu Amerikan Yhdysvallat, ja haluaa kiertää kuuluisia valtateitä upeine maisemineen on Cadillac Ranch syytä laittaa reittilistalle.