Tiesitkö? Yksi muikku voi paritella jopa sata kertaa viikossa

Kuva: Peda.net

Suomessa on suureen maailmaan verrattaessa hyvin niukasti kalalajeja, mutta silti tuttujenkin lajienkin elintapoja tunnetaan yllättävänkin huonosti – kuten esimerkiksi muikun.

Muikku on sisävesiemme tärkein kaupallisen kalastuksen kohde, mutta sen lisääntymisbiologia on ollut pitkään kirjaimellisesti hämärän peitossa. Uusimpien tutkimuksien mukaan, muikku kutee loppusyksyksyn pimeinä hetkinä ja tutkijoiden infrapunavalaistuksessa tehdyt kuvaukset paljastivat, että muikun kutu onkin parikutu. Naaras- ja koirasmuikku suorittavat esileikit pohjan tuntumassa parvessa, jonka jälkeen ne uivat kylki kyljessä kohti pintaa. Kutunousun päätteeksi naaras pyöräyttää munaryppään, jonka koiras hedelmöittää maidillaan.

MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALLA

Tutkijat yllättyivät myös siitä, että naaras laskee yhden kutunousun aikana kerralla vain parikymmentä mätimunaa, mikä tarkoittaa sitä, että yhdellä kalalla voi siten olla satakunta parittelukertaa 1–2 viikkoa kestävän intensiivisen kutujakson aikana. Keskimäärin yhden Konnevedestä pyydetyn muikkunaaraan mahassa valmistuu kesän aikana lähes 2000 mätimunaa suvunjatkamista varten.

Muikun kutemista tutkivat Jyväskylän yliopiston tutkijat Juha Karjalainen ja Timo Marjomäki. Tutkimukset suoritettiin Konneveden tutkimusaseman koe-oloissa, jossa onnistuttiin ensimmäistä kertaa kuvaamaan muikun lisääntymisrituaalit yksityiskohtaisesti.

Kommentoi Facebookissa



Kommentoi

Kommentoi Jokamies.fi:ssä

Please enter your comment!
Please enter your name here