Todellinen maailmanauto Talbot Horizon tuli monelle tutuksi Suomessa valmistettuna autona.

Autojen historiassa on nähty useampiakin automalleja, joita on myyty useilla nimillä eri aikoihin ja paikoissa. Eräs näistä on Suomessa Talbot Horizonin nimellä tunnettu auto, jonka identiteettikriisi käsittää kaikkiaan viisi erilaista valmistajan nimeä. Automalli sai alkunsa vuonna 1978 Chryslerin Euroopan yksikön toimesta. Tuolloin sitä myytiin Chryslerin ja Simcan nimillä. Vuonna 1979 PSA Group, joka käsitti Peugeotin ja Citroenin, osti Euroopan Chryslerin talousvaikeuksiin ajautuneen yksikön yhdellä Yhdysvaltain dollarilla. Simca-tuotemerkki ei sisältynyt kauppaan, joten autoa myytiin tästä eteenpäin Talbotin nimellä. Jotta nimisoppa olisi ollut entistä sakeampi, myytiin Pohjois-Amerikan markkinoille tehtyjä malleja Plymouth Horizon ja Dodge Omni –nimillä.

Korimallia valmistettiin aina vuoteen 1987 saakka kaikkiaan viidessä eri maassa. Yksi näistä maista oli Suomi, sillä Horizonia valmistettiin Saab-Valmetin tehtaalla Uudessakaupungissa. Horizon oli alemman keskiluokan automalli, jonka kilpailijoita aikanaan olivat mm. japanilaiset ja saksalaiset kompaktiluokan automallit. Auto kehitettiin alun perin korvaamaan Talbot 1100 ja Anvenger –mallit, ja sen seuraajaksi tuli Peugeot 309. Auton maailmanlaajuista kansainvälisyyttä korostaa se, että sen kehitti alkujaan Euroopan Chryslerin Simca-osasto Iso-Britanniassa.


Horizon valittiin tuoreeltaan Vuoden autoksi Euroopassa vuonna 1979. 70-ja 80-lukujen Talboteilla ei nykyajan ihmisen korvissa ole hyviä kaikuja, mutta monet tuon ajan Talbotteja omistaneet ovat kertoneet niiden olleen mainettaan parempia autoja. Yksi syy auton vähäiselle arvostukselle piilee sen ulkonäössä, sillä Horizon on harvinaisen mielikuvituksettoman näköinen laatikko, jonka muotoilufilosofia on sukua autoille kuten Opel Kadett D, Nissan Micra ja Austin Metro. Alkupään metallisilla puskureilla varustetut mallit ovat tyystin kadonneet katukuvastamme, mutta vuoden 1982 kasvojenkohotuksen jälkeisiä muovipuskurimalleja saattaa sentään vielä bongata nykyautojen seasta tänäkin päivänä. Onko sinulla muistoja Horizonista? Keskustele niistä Jokamiehen Facebook-sivuilla!