Top Gearin The Stig teki traktorien uuden nopeusennätyksen – 500-heppaisella maatalouskoneella yllettiin 140 km/h:n vauhtiin

Traktorien hidas liikkuminen maanteillä saa usein autoilijoiden pulssin kohoamaan. Tientukkona toimivat traktorit tuntuvat olevan ongelmana Isossa-Britanniassakin, ja niinpä Top Gearin Matt LeBlanc ja Chris Harris ottivat pulman esiin sarjan viimeisimmässä jaksossa. He loivat asiaan varsin persoonallisen ratkaisun, joka on nimetty ”Track-toriksi”.

Track-tor on kuulemma kehitetty Top Gear Agricultural Technology Centerissä, mikä antaa jo odottaa jotakin hauskaa. Top Gear -heppujen luomus on ensinnäkin maalattu Lamborghini-tyylisellä oranssilla, ja ulkokuorta koristavat monet muutkin herkut. Ledivalot on esimerkiksi lainattu Ariel Atomista, ja tasaisesta kulusta vastaa säädettävä ilmajousitus. Sisätiloista löytyy puolestaan teline lapiolle sekä kumisaappaille, ja 20-tuumaiset takavanteet ovat koottavaa mallia.


Takapyörät pystyy lukitsemaan erikseen hydraulisen käsijarrun avulla, ja takarenkaina palvelevat peräti 54-tuumaiset jenkkikumit. Niillä riittää haasteita pidon kanssa, koska Track-torin konepellin alla möyryää hieman erilainen voimanlähde kuin maatalouskoneissa yleensä. Moottorina palvelee nimittäin Chevroletin 5,7-litrainen veekasi, josta irtoaa tasan 500 heppaa. Vauhdin hillitsemiseenkin on panostettu, ja niinpä Top Gearin traktoriin on asennettu levyjarrut joka pyörään.

Niille on tarvetta, koska laite kulkee melkoista vauhtia. Kulttisarjan salaperäinen testikuski The Stig ylsi nimittäin Track-torin puikoissa 140,2 km/h:n nopeuteen, mikä on uusi maailmanennätys. Edellinen ennätys kirjattiin 130,2 km/h:n lukemaan, ja tuo suoritus tehtiin Suomen Vuojärvellä helmikuussa 2015. Tuolloin traktori oli Valmetin tekoa, ja ratin takana istui rallin nelinkertainen maailmanmestari Juha Kankkunen.

Top Gearin LeBlanc omistaa itse peräti neljä traktoria, joten häntä voi kutsua todelliseksi faniksi. Maailmanennätyksen tavoitteena oli saada vauhtia Britannian tiet tukkiviin traktoreihin, ja LeBlanc maalaili jo Lewis Hamiltonia traktorin puikkoihin tämän F1-uran päättymisen jälkeen. Guinnessin Ennätystenkirjan virallinen edustaja Jack Brockbank kommentoi puolestaan, että yli 140 km/h:n vauhtia kiitävä traktori oli jo lähes yliluonnollinen näky. Jäämme odottelemaan, tehdäänkö seuraava maailmanennätys jälleen Suomessa.