Toyota rakentaa kilpurin uudesta Corollasta – tällä autolla kisataan brittien BTCC-ratasarjassa

Toyotan Auris-kompaktimallin taru jäi Euroopassa vain kahden sukupolven mittaiseksi. Vuonna 2007 markkinoille lanseerattu auto syrjäytti hatchback- ja farmarikorisen Corollan, mutta nimenvaihdos ei houkutellut asiakkaita suunniteltuun malliin. Toyota ehti vielä esitellä uusimman kompaktiautonsa Auriksena maaliskuussa järjestetyssä Geneven autonäyttelyssä, mutta uutuus päätettiinkin nimetä jälleen Corollaksi ennen sen myynnin aloitusta.

Uusin Corolla-malliperhe kattaa hatchbackin lisäksi farmarin sekä perinteisen porrasperän, ja autot tulevat Suomessakin myyntiin ensi vuoden alkupuolella. Corolla-nimi voi kuulostaa ensi alkuun tylsältä, mutta maailman myydyimmän automallin taipaleelle mahtuu myös sporttiversioita ja jopa rallin MM-sarjan kisatykki 20 vuoden takaa.

Corollan urheiluperinteet halutaan herättää jälleen henkiin, ja niinpä uutuuden pohjalta ollaan kehittämässä täysiveristä rata-autoa. Sillä kisataan Brittein saarten perinteikkäässä BTCC-ratasarjassa, jossa Toyota on ollut aiemminkin mukana. Viime vuosina japanilaismerkin lippua on pitänyt korkealla Avensiksen rataversio, jonka taustalla on vaikuttanut Speedworks Motorsport -niminen tiimi.


Se ei ole ollut tehdastalli, joten Avensiksilla on kilpailtu yksityistiimien puolella. Jälki on ollut kuitenkin komeaa, koska Speedworks on voittanut sekä kuskien että yksityistallien mestaruudet kahtena viime kautena peräkkäin. Nyt rimaa nostetaan pykälää korkeammalle, koska Speedworks Motorsport lähtee mukaan tehdastiimien kategoriaan Ison-Britannian Toyotan tukemana.

Kuljettajana jatkaa Tom Ingram, joka on jo osoittanut kykynsä Avensiksen ratissa. Pykälää pienemmän Corollan pitäisi olla keskiluokan sedania otollisempi lähtökohta rata-autoksi, ja taustalla piilee myös brittiläistä kansallisylpeyttä. Corollat kootaan nimittäin sumujen saarella, ja sekä kuski että talli ovat täysin brittiläiset.

Corollan ensi kauden vastustajista ei ole vielä tietoa, mutta tänä vuonna tehdastiimien kategoriassa on kilpailtu mm. Honda Civic Type R:illä, Vauxhall Astroilla, farmarikorisilla Subaru Levorgeilla ja 1-sarjan Bemareilla. Toyotan uusi kilpuri pääsee näyttämään kyntensä ensimmäistä kertaa huhtikuun alussa, jolloin BTCC-sarjan uusi kausi starttaa Brands Hatchin radalla.