Trafi yllättää – verot maksuun kaverin autosta

Trafin tietojärjestelmät ovat tunnetusti surkeassa jamassa. Esimerkiksi auton käyttöveroja maksaessa on syytä olla tarkkana: jos vaikkapa maksat euronkin liikaa, on ongelmia luvassa, koska järjestelmän mukaan veroa ei ole maksettu. Uusia älyttömyyksiä löytyy jatkuvasti, tänään paljastunut fiba on yksi pahimmista.

Aloitetaan tarina alusta. Parempi puoliskoni osti vuosi sitten Audin, ja muutama viikko kauppojen jälkeen selvisi, että autosta oli jostain syystä veroja rästissä tasan 10€. Matkan katkeamisen estämiseksi hän maksoi kympin, ja otti myös yhteyttä myyjään, joka kertoi myös maksaneensa uupuvan kympin. Pian tämän jälkeen autoverolappu löysi tiensä kotiin ja karmivat autoverot lähtivät maksuun, nykyaikaisesti e-laskuna.

Ajoneuvovero tuplana – kyllä kiitos!

Eilen verkkopankkiin lävähti ajoneuvoveron lasku. Muuten homma olisi OK, mutta kun maksu tuli toiseen kertaan – ensimmäisen kerran maksu oli maksettu kuukausi sitten! Miksi vero tuli kahteen kertaan, onko Trafi taas sössinyt?


E-laskujen tarkastus selvitti, että ensimmäinen lasku ei ollutkaan kohdistunut omaan autoon, vaan auton edellisen omistajan nykyiseen autoon. Laskun maksu oli periaatteessa oma moka, mutta c’mon: kuka klikkailee auki vaikkapa Fortumin E-laskun liitteet tarkistaakseen, että käyttöpaikka on oma koti eikä naapurin kesämökki? Koska lasku oli samansuuruinen kuin edellisvuonna ja aihe mikä pitikin, lähti lasku maksuun. Ihan ensimmäisenä ei tule mieleen, että Trafi voisi lähettää laskun toisen henkilön omistamasta autosta!

Trafi tiukkana – asiakkaan vika

Nopea soitto Trafiin paljasti sen, että vika on tietenkin asiakkaassa. Maksamalla 10€ verorästin jonkun muun puolesta saa aikaan sen, että kaikki muutkin hänen laskunsa ohjataan jatkossa maksajalle. Todennäköisesti homma on mennyt niin, että ilmoittamalla Trafille verkkopankissa hyväksyvänsä jatkossa e-laskuja, ei hyväksyntä koskekaan omia ajoneuvojasi. Sen sijaan se ohjaa sen henkilön, jonka rästejä kuittaat (ja jolla voi olla vaikka minkälainen rivi autoja tallissa verosuorituksia odottamassa), maksut jatkossa omaan verkkopankkiisi.

Trafi myös ilmoitti, ettei heitä kiinnosta kuka laskun maksaa. Jos auton omistaja maksaisi laskun, niin sitten erotus voitaisiin ehkä palauttaa. Maksua ei missään nimessä voi ainakaan kohdistaa oikeaan ajoneuvoon, vaan siitä on maksettava ajoneuvovero ajallaan – tai muuten oma auto menee käyttökieltoon. Ei muuta kun kaivamaan kuvetta toiseen kertaan.

Miten voi maksaa veron jos ei saa laskua?

Auton todellinen omistaja saatiin onneksi kiinni ja hän lupasi hoitaa maksun, joten tunnelin päässä on valoa (Trafista huolimatta). Hän ei ollut saanut laskua lainkaan, joten mitä olisi tapahtunut jos ajoneuvovero ei olisikaan lähtenyt vahingossa maksuun, vaan se olisi jätetty turhana maksamatta? Miten voit maksaa autoveron, jos et koskaan saa laskua? Poliisi tuskin olisi ostanut selitystä.

Trafin ”palvelu” herättää muutaman kysymyksen:

  • Miksi Trafi saa lähettää laskun ajoneuvosta henkilölle, joka ei millään lailla ole kytköksissä ajoneuvoon?
  • Miksi verorästin maksaminen voi johtaa maksusta sluibanneen tulevien laskujen siirtymisen rästin maksajalle?
  • Jos auton omistaja ei itse saa ajoneuvoverolaskua, kuinka hän voi sen maksaa? Kuka vastaa kuluista, jotka aiheutuvat vaikkapa poliisin narauttaessa auton verorästien takia? Kuka vastaa viivästysmaksuista?
  • Miksi Trafi voi jatkaa autoilijoiden kyykytystä vuodesta toiseen kenenkään puuttumatta asiaan?

PÄIVITETTY 19.4.2017
klo. 10:39

Korjattu termejä selvyyden vuoksi: autovero -> ajoneuvovero
klo. 11:52
Useissa kommenteissa on osoitettu sormella pankkia Trafin sijaan. Tarkennetaan tässä tapahtumien kulkua: ajoneuvoveron rästi on tarkistettu Trafin verkkopalvelussa, ja rästit maksettu verkkopalvelun ohjeiden mukaan. Trafin palveluun kirjautuessa Trafille välitetään käyttäjän henkilötiedot. Tässä ei ole maksettu kenenkään muun nimissä olevaa laskua.

 

Onko sinulla omakohtaisia Trafi-kokemuksia? Kerro kokemuksesi meille, julkaisemme parhaat kirjoitukset.

[ninja_forms id=8]