Tukes varoittaa – useiden ilotulitteiden ohjeissa on kohtalokas virhe: ”TÄMÄ KYLKI KOHTI YLEISÖÄ”

Tukes varoittaa ilotulitepatoja ostaneita kuluttajia vaarallisen väärää tietoa antavasta käyttöohjeesta. Myynnissä on ollut useita patoja, joissa ylimääräinen keltainen tarra ”TÄMÄ KYLKI KOHTI YLEISÖÄ – DENNA SIDA MOT PUBLIKEN” ohjaa ampumista väärään suuntaan ja aiheuttaa näin vakavan vaaran ampujalle ja katsojille.

Virheellisiä ohjeita löytyy ainakin seuraavista tuotteista:

  • Finlandia, Final Countdown
  • Paratiisin valloitus
  • Gold, Maanjäristys
  • Taivassalamoi
  • Megabosse ja Superbosse.

Ylimääräisiä tarroja voi olla myös muissa tuotteissa. Tietoja vaarallisista tuotteista tarkennetaan, kun Tukes saa lisätietoja maahantuojalta.


Ilotulitteita maahantuova Suomen Ilotulitus Oy havaitsi virheen omassa laadunvalvonnassaan ja on ollut siitä yhteydessä kaikkiin patojen jälleenmyyjiin. Osa tuotteista on kuitenkin ehtinyt päätynyt kuluttajille virheellisinä. Myytyjen virheellisten tuotteiden tarkka määrä ei ole tiedossa, mutta maahantuojan arvion mukaan niitä on noin 300.

Tukes on hyväksynyt maahantuojan ehdotuksen korjaavasta toimenpiteestä, jossa tuotteessa oleva väärä tieto voidaan poistaa teippaamalla tai yliviivaamalla se ennen myyntiä kuluttajalle. Jälleenmyyjillä on myynnissä näin korjattuja tuotteita. Tukesin tietojen mukaan osa jälleenmyyjistä, kuten SOK-ryhmä ja Kesko ovat poistaneet tuotteet kokonaan myynnistä oma-aloitteisesti.

Myös joitain virheellisen tuotteen ostaneita kuluttajia on tavoitettu.

– Osa jälleenmyyjistä on pyrkinyt tavoittamaan asiakkaitaan kanta-asiakasjärjestelmänsä kautta tai muilla keinoin. Tärkeää on, että tieto saavuttaisi kaikki vaarallisia patoja ostaneet kuluttajat, ryhmäpäällikkö Kurt Kokko Tukesista kertoo.

Kuluttajien tulee palauttaa tuotteet ostopaikkaan. Tuotteita ei saa ampua.