Tunnistatko mikä auto lymyää tämän tulevan retrokorisarjan suojissa?

Uusien maastokelpoisten autojen joukossa on eräs pieni ja sympaattinen kulkupeli, joka on omalla persoonallisella tavallaan erottautunut tavanomaisempien möhkömaasturien alati kasvavasta joukosta. Tässä nelivetoautossa ihastuttaa sen keveys, joka pääsee oikeuksiinsa pehmeässä maastossa painavampien kilpakumppanien taistellessa usein kilojensa kanssa. Lisäksi pienet mittasuhteet yhdistettynä reiluun maavaraan tekevät autosta yksinkertaisesti hauskan ajettavan. Myös maastoautoksi pieni Lada Niva todisti jo 70-luvulla, ettei täysiverisen maasturin tarvitse myöskään olla hankintahinnaltaan kallis investointi metsätiellä hupailuun.

Kyseessä on Suzuki Jimny, joka näki päivänvalon tuotantolinjalla ensimmäistä kertaa jo vuonna 1970. Sittemmin pienen piirin kulttiautoksi noussut auto on säilynyt, ja menestynytkin tuotannossa luottamalla edelleen tähän 70-luvulta periytyvään ”pieni on kaunista”-konseptiinsa. Muutoinkin pienistä autoistaan tunnettu japanilainen autonvalmistaja on nyt saanut huomiota myöskin Japanista ponnistavalta DAMD Styling Effect -nimiseltä korisarjavalmistajalta. Jimnyyn on kyseisen yrityksen toimesta saatavilla mm. Land Rover Defender ja Mercedes-Benz G-luokka -korisarjat, jotka muuttavat piskuisen auton ulkonäköä isompien lajitoveriensa näköiseksi.


Kenties muutossarjoista kaikkein mielenkiintoisin ja onnistunein on ”Dronco”-nimeä kantava, joka muuttaa Jimnyn näyttämään legendaariselta ensimmäisen korimallin Ford Broncolta, joka vuonna 1965 tehtiin kilpailemaan erityisesti Jeepin CJ-5 -mallin kanssa. Jotta Jimnyn omistaja pääsisi nauttimaan Broncon klassisen ajattomasta ulkonäöstä, tulee Suzukin puskurit vaihtaa kromisiin, jotka vievät välittömästi ajatukset 70-luvulle. Lisäksi maski vaihdetaan Broncosta tutumpaan naamatauluun, ja kun vielä takaosaan asennetaan pienet tikkaat, muuttuu japanilaisen vintage-henkisen auton ulkonäkö vielä kertaheitolla entistäkin retrommaksi.

Alkuperäinen Ford Bronco.

Korisarja on vielä toistaiseksi vain tietokoneella luotuja mainoskuvia, muuta DAMD on sanonut tuovansa sarjan tuotantoon vielä tämän vuoden puolella. Vielä asia ei ole autotallissa kuulutettua, sillä Fordin lakimiehillä voi olla asiasta vielä sanainen arkkunsa avattavinaan. Uusi Bronco tekee tuloaan ensi vuoden puolella, ja Fordilla tuskin ilahdutaan maksavien asiakkaiden kalastusyrityksistä kilpailevaan leiriin. Pienempien maastoautojen kasvava trendi on jo kuitenkin horisontissa väijymässä, sillä yhä suuremmiksi paisuneet katumaasturit (ja oikeat maastoautot) ovat varmasti jo kokonsa puolesta saavuttamassa kulminaatiopistettään.