Tunnistatko tämän Metal Gear Solid –pelisarjan inspiroineen elokuvan? Cadillac, jonka nokalla heiluvat kattokruunut!

Kauhuohjaaja John Carpenterin (s. 1948) tunnetuimpia töitä ovat teinislasher Halloween (1978), ja ulkoavaruudesta tulevasta öhkömönkiäisestä kertova The Thing (1982). Carpenterin ohjaustyöt ovat mukavaa seurattavaa autohulluille, sillä ohjaajaherra on ripotellut usein autoja elokuviinsa, joista tunnetuin on tietenkin Stephen Kingin romaanin pohjalta tehty Christine – tappaja-auto (1983).

Toiminnanpuolelle lipsahtava halpisleffa Escape from New York (1981) on varsin viihdyttävä kasaripläjäys. Siinä aikansa kaukaisessa tulevaisuudessa vuonna 1997 New Yorkin Manhattan-saari on muutettu erikoisvartioiduksi vankila-alueeksi, jonne saapuvilla kriminaaleille on annettu vain menolippu. Rikolliset riehuvat saarellaan keskenään, kunnes Yhdysvaltain presidentin kone mätkähtää kaiken kaaoksen keskelle. Valtakunnan ykkösmiestä lähetetään pelastamaan silmälapulla varustettu Kurt Russelin esittämä Snake Plissken, joka itsekin on tuomittu rikollinen, mutta sattuu menneisyytensä takia olemaan melkoinen vankilasaaren erikoismies. Tarina on siis yllättävän samanmoinen kuin uudemmassa Sean Conneryn tähdittämässä The Rock (1996) –vankilarainassa.


Pako New Yorkista sisältää muutamia varsin tyylikkäitä autoilmestyksiä, joista ikimuistoisin on rikollispomo Duken Cadillac Fleetwood ’77. South Parkin kokki-Chefin äänenäkin tunnetun Isaac Hayes esitti Dukea, jonka kruisailuvälineen taustapeilistä roikkui täysikokoinen discopallo, ja Caddyn nokalla helisivät isot valaistut kattokruunut. Lienee sanomattakin selvää, että näky on yksi valkokankaan ikimuistoisimpia autovirityksiä koskaan, ja jo yksistään tekee elokuvasta katsomisen arvoisen elämyksen.

Mukaan mahtuu muutama muukin autopitoinen toimintakohtaus, joista eräässä kaasutellaan laseihinsa panssarointia saaneella 1976 Ford Country Squire –farkulla. Lisävarusteet ovat tarpeen, sillä vastassa on zombeja muistuttava lauma väkivaltaisia saaren asukkaita, joita haahuilee ympäriinsä tässä ikuisessa yössä kylpevässä rauniokaupungissa. Onpa eräs heistä löytänyt piilopaikan vanhan Toyota Corollan konepellin altakin!

Russelin Clint Eastwoodmainen hahmo Snakena on myös ykköskamaa vihaisenkatkerana yhteiskunnasta piittaamattomana körmynä, mikä oli innoituksena myös Hideo Kojiman kuuluisalle Metal Gear Solid –videopelisarjalle. Ohjaaja Carpenter on jälleen kerran loihtinut elokuvaansa hienon syntikka-soundtrackin, joka virittää poikkeuksellisen hyvin kasaritunnelmaan. Lopun kaasuttelut vanhalla keltaisella Checker-taksilla taksikuskia esittävän entisaikain Hollywood-tähden Ernest Borginen luotsaamana kruunavat tämän hienon sarjakuvamaisen camp-leffan.