Turvallisen perhe-Volvon esikuva 60-luvulta oli edistyksellinen myös ambulanssina.

Volvo on niitä autonvalmistajia, jotka ovat aina suosineet numeroyhdistelmiä mallinimissä. Volvo 145:n koodi tarkoittaa neljää moottorista löytyvää sylinteriä, sekä viittä ovea takaluukku mukaan lukien. Neliovinen malli esiteltiin vuonna 1966, ja 144 korvasi peräti 14 vuotta tuotannossa olleen suositun Volvo Amazonin. Tätä seurasi pian kaksiovinen 142 ja tuotepaletti täyttyi käytännöllisellä 145 farmarimallilla.

Pohjoisen Skandinavian ambulanssitoiminnan erot ovat jo vuosia olleet selvät verrattuna esimerkiksi keskieurooppalaiseen tapaan järjestää sairaankuljetuksia. Siinä missä Saksassa Mercedeksen kaappiambulanssi kuljetti 60-luvulla lähimpään sairaalaan ei pitkien välimatkojen Suomessa vain yksinkertaisesti sama konsepti toiminut. Jokainen muinaisella Mersun pakettiautolla ajanut tietää, että ainoa joka kiihtyy, on kuljettaja. Tarvittiin jotain nopeampaa kuljetusmuotoa kuolemaa tekevälle potilaalle maassa, jossa lähin sairaala saattoi olla sadan kilometrin päässä.

Storåbrännalaisen sairauskohtauksen saaneen vaarin onni ja turva oli Volvo 145 Express, joka oli aikanaan varustettu perusajatuksella, että jo paikanpäällä pystytään antamaan mahdollisimman hyvää ensihoitoa potilaalle. Tähän kuului kattava varustepaketti ensiapuvälineistöä ensihoitajineen. Vaikka katto olikin korotettu, ei se tietenkään mahdollistanut samanlaista tilaa toimia kuin pakettimallin autoissa. Toimenpiteet jouduttiin tekemään kyyryssä, koska seisomaan ei tilassa päässyt. Matkanopeus ajoi kuitenkin harvaan asutuissa maissa edelle.


Volvo 145 oli luomassa nykyisin tuntemaamme käsitystä turvallisista, mukavista, käytännöllisistä ja tilavista Volvoista. 4.64 metrin kokonaispituus teki Volvosta aikansa eurooppalaiseksi autoksi pitkän. Pian koko farmi-Volvon maine kehkeytyi perheauton symboliksi, joka löytyi varsinkin monen lapsiperheen tai lemmikkien omistajan pihasta. Farmari-Volvot ovat aina olleet myös taksikuskien mieleen. Farmari-Volvon faneista ei unohtaa sovi myöskään liikelaitosta nimeltä posti, sekä kansalaisten parasta ystävää poliisia.