Tutustuimme tyylikkääseen Huawei MateBook X Pro -kannettavaan

Huawei on tehnyt viime vuosina itseään tunnetuksi puhelinmarkkinoilla ja onnistunutkin saavuttamaan tukevan jalansijan niin Suomen kuin maailmankin markkinoilla. Huawei osaa puhelimien lisäksi tehdä myös muitakin vempaimia, joista esimerkkinä toimituksemme koekäyttöön päätynyt Huawei MateBook X Pro -kannettava tietokone. Laitteessa on Huawein mukaan hyödynnetty älypuhelinpuolella saatuja oppeja.

X Pro on MateBook sarjan lippulaiva ja sen kyllä huomaa. X Pro on viimeistellyn näköinen ja vankkaa tekoa, mutta kuitenkin siro ja riittävän kevyt kulkemaan käyttäjän mukana. Runko on tehty lentokoneteollisuudesta tutusta alumiiniseoksesta. 3:2-kuvasuhteella ja 3000 x 2000 pikselin resoluutiolla varustettu 13,9-tuumainen näyttö on tarkka ja miellyttävä silmälle. Kosketusominaisuus tuo lisää käytettävyyttä varsinkin ahtaissa paikoissa käytettäessä, kuten esimerkiksi lennolla. Ohut näytön kehys luo premiumfiilistä ja pitää koneen ulkomitat kurissa tinkimättä näytön koosta. Näytön ja rungon suhde on kiitettävät 91%.

Huawei Matebook X Pro


Huawei Matebook X Pro

Matebook X Pro:n sisällä kehräävät Intelin Core i7-prosessori ja NVIDIA GeForce näytönohjain nostavat suorituskyvyn ammattilaisenkin silmissä hyvälle tasolle. Graafisten ominaisuuksien lisäksi myös äänet ovat yllättävän hyvät ja koneesta löytyykin peräti neljä kaiutinta, joista kaksi puhkuu näppäimistön sivuilla ylöspäin ja kaksi koneen alareunoilla alaspäin. Sijoittelu on fiksu, sillä esimerkiksi konetta sylissä pidettäessä yläpuolen kaiuttimet toistavat selvästi äänet, eivätkä käyttäjän jalat vaimenna niitä, kuten kaksikaiuttimisien koneiden kanssa voi käydä.

Webkamera on integroitu hauskalla tavalla näppäimistöön ja ala-asennossa se on kuin mikä tahansa muu näppäin. Painettaessa kamera ponnahtaa ylös ja videoneuvottelu voi alkaa. Lopuksi kameran voi painaa takaisin alas, joten teippivirityksiin ei ole tarvetta saadakseen yksityisyyttä. Neuvottelussa saa myös äänensä kuuluviin, sillä Matebook X Pro:sta löytyy peräti neljä mikrofonia! Sormenjälkitunnistin on myös integroitu näppärästi ja se löytyy virtapainikkeen yhteydestä. Sitä käytettäessä ei tosin parane painaa liikaa tai muuten kone saattaa painua unten maille.

Huawei Matebook X Pro
Huawei Matebook X Pro
Huawei Matebook X Pro

 

Matebook X Pro:n akku kesti käyttökokeen aikana mukavasti ja kone ei juuri lämmennytkään normaalikäytössä. Toki hieman suuremmalla rasituksella ilmeni lievää alapohjan lämpenemistä ja vaimeaa tuulettimen hurinaa, mutta alumiinikuoren ansiosta myös jäähtyminen oli mukavan nopeaa. Akku tarjoilee virtaa videotoistoon ihanneolosuhteissa jopa 12 tuntia. Pitkän lennon aikana pystyy siis hyvin katselemaan muutaman elokuvan ja tekemään ehkä vähän töitäkin. Speksien mukaan toiminta-aika asettuu normaalikäytössä noin kymmen tunnin nurkille, mikä on kyllä erinomaisen hyvä luku. Käyttötavat tosin vaikuttavat tuohon lukemaan merkittävästi.

Liitäntöjä koneessa on maltillisesti. Vasemmalta sivulta löytyy kuulokeliitäntä ja kaksi USB-C:tä, joista toista käytetään myös koneen lataamiseen, ja oikealta puolelta yksi vanhanaikainen USB-liitäntä. Mukana tulee myös USB-C-liitäntään tuleva adapteri, jossa HDMI- (4K-tuki), VGA-, USB-C- ja USB-liitännät. Lisäksi paketista löytyy tietysti myös latauslaite.

Huawei Matebook X Pro Huawei Matebook X Pro

Entäs se hinta? No, koska tässä puhutaan malliston yläpään laitteesta, niin hintakin on sen mukainen. Artikkelin kirjoitushetkellä Verkkokauppa.com antoi koneen hinnaksi 1899,90 euroa. Kyseessä ei siis ole ihan jokamiehen läppäri, mutta uskallamme väittää, että kone tarjoaa kuitenkin katetta hinnalleen. Paljon liikkuva ammattilainen voisi kelpuuttaa X Pron läppärikseen, jos vain Windows-käyttöjärjestelmä sopii pirtaan – muussa tapauksessa on todennäköisesti kallistuttava ”toisen leirin” puoleen.

MateBook X Pro tekniset tiedot ja ominaisuudet

 • Näyttö: 13,9″ 3K (3000 x 2000, 260 PPI) LTPS kosketusnäyttö, kiiltäväpintainen, 100% sRGB, 450 nits
 • Suoritin: Intel Core i7-8550U (1,8 – 4,0 GHz, 4 ydintä, 8 Mt, 15 W, Hyper-Threading)
 • Muisti: 16 Gt LPDDR3-2133, ei päivitettävissä
 • Kiintolevy: 512 Gt SSD (PCIe NVMe)
 • Näytönohjain: NVIDIA GeForce MX150 2 Gt GDDR5
 • Ääni: 4 x kaiuttimet, Dolby Atmos, neljä digitaalista mikrofonia
 • Liitännät ja verkko: 1 x USB-C (Thunderbolt 3), 1 x USB-C, 1 x USB 3.0 , 3.5 mm kuulokeliitäntä, WiFi 802.11ac (2×2), Bluetooth 4.1
 • Muut ominaisuudet: 1MP webkamera, sormenjälkitunnistin, mukana MateDock2-adapteri (USB-C, HDMI, VGA ja USB-A liitännät), Windows 10 Pro 64-bit -käyttöjärjestelmä
 • Akku 57,4 Wh Li-Po, kesto jopa 10 tuntia
 • Mitat 304 x 217 x 14,6 mm ja paino 1,33 kg
 • Takuu 24 kk