UAZ 452 maastoajoneuvo on ollut samannäköisenä tuotannossa jo 54 vuotta!

Vanha sanonta kuuluu, kun kerralla tekee hyvän, niin ei tarvitse kajota. Tämä jos mikä koskee venäläistä UAZ 452 maastoajoneuvoa, joka on monelle suomalaisellekin varusmiehelle tuttu armeijan Pulla-UAZina. Venäläinen hemmottelunimi autolle on ”Bukhanka”, mikä tarkoittaa suomeksi limppuleipää. Pitkänpyöreälle kulkupelille nimi onkin varsin osuva. UAZin maastobussi esiteltiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1965, kun Leonid Brezhnev oli vielä kommunistisen Neuvostoliiton komennossa. Auto on edelleen tuotannossa, ja ulkoisesti suurin muutos on tapahtunut sivupeilien muotoilussa. Kyseessä onkin todellinen reliikki 54 vuoden takaa!

Pulla on levinnyt vuosikymmenten aikana ympäri maailman kohteisiin, joissa vaaditaan todellista selviytymymiskykyä. Internetistä löytyy videoita, joissa UAZilla selviydytään uskomattoman näköisistä haasteista aina joen ylityksistä jyrkkien rinteiden nousuun. Eräs haastavista maista on vuoristoinen Islanti, jonka pääkaupungista Reykjavikista saisi ostettua käytetyn Bukhankan alle tuhannella eurolla. Autosta saa uutena edelleenkin useita erilaisia variaatioita erilaisten käyttötarkoitusten mukaan.


Suosituin malli on perinteinen Combi, joka on tarkoitettu siirtämään joukko ihmisiä haasteellisissa olosuhteissa paikasta toiseen. Ajoneuvon korkea maavara, ja viisivaihteinen manuaalilaatikko hitailla ja nopeilla vaihteilla takaa pääsyn myös astetta vuoristoisammalle datsalle yhdessä ystävien kanssa. UAZin sisusta ei sekään ole vuosien saatossa juuri muuttunut. Sisätilat ovat karut ja yksinkertaiset, mutta viihtyvyys ei olekaan tämän auton valtti, vaan että perille päästään minne ikinä ollaan matkalla.

Auton muita varaatioita on mm. minikoulubussi. Tehtaan mainossvuilla asia ilmaistaa niin, että autosta on saatavissa ”bussiversio lasten kuljettamiseen”. Bukhanka tuleekin tarpeeseen silloin, kun Petroskoin lapset pitää saada kouluun keskelle sankkaa metsää. Tämä on vain yksi lukuisista UAZin mainostamista auton erikoisversioista. UAZin englannikielisillä sivuilla on toinenkin hauska malliversio, jota kuvataan ”vankeudessa elävien ihmisten ajoneuvoksi”. Kyllä vaan, kyseessä on aito Pulla-versio vanhasta kunnon Mustasta-Maijasta!