Uskoisitko, että tämän konseptin alla piilee Bemari?

Sveitsiläinen Rinspeed on ollut jo vuosikymmenien ajan tunnettu villeistä konseptiautoistaan. Frank M. Rinderknechtin luomukset on yleensä esitelty firman omalla maaperällä Geneven autonäyttelyssä, mutta tällä kertaa julkaisupaikkana toimii Las Vegas.

Kasinokaupungissa pidetään tammikuun alussa CES-elektroniikkamesut, joiden yhtenä teemana on jo muutaman vuoden ajan ollut autonominen ajaminen. Niinpä Rinspeedin tuorein konsepti, eli BMW i8:aan pohjautuva Etos osaa ajaa ilman kuskia.

Kun oppimiskykyinen autopilotti aktivoidaan, Etoksen sisusta muuttaa muotoaan. Auton ratti taittuu kasaan napin painalluksella ja katoaa kojelaudan sisään. Lisäksi leveät kuvaruudut siirtyvät lähemmäksi matkustajia, jotta he voivat nauttia auton tietoviihdelaitteista täysin siemauksin. Laitteita voidaan ohjata mm. puheen, eleiden, kosketuksen tai nappien avulla.


Peräti kahdeksan HD-kameraa vahtii auton ympäristöä joka suuntaan. Ne tarjoavat matkustajille 180 asteen näkymän sekä auton edestä että takaa. Lisäksi perinteisten peilien kuollut kulma katoaa kameratekniikalla. Etoksen todellinen erikoisuus on kauko-ohjattava lennokki, jonka laskeutumisalustana auton perä toimii. Lennokilla voi kuvata vaikkapa auton liikkumista lintuperspektiivistä ajon aikana.

Vaikka Etoksen pohjana on käytetty BMW i8:aa, lähes koko korimuotoilu on laitettu sisustan lisäksi uusiksi. Bemarin piirteitä tunnistaa enää oikeastaan ohjaamosta ja etuvaloista. Tekniikkaan ei sen sijaan ole koskettu, eli Etosta vauhdittaa i8:n tavoin kolmisylinterinen bensakone sähkömoottoriin yhdistettynä.

 

Etos_2

Etos_3

Etos_4