Uusi Joker-elokuva vie katsojan 70-luvun amerikkalaisten autojen maailmaan

Sarjakuvafilmatisoinniksi hyvin poikkeuksellinen elokuva. Tässä ennakkotunnelmat uudesta Joker-elokuvasta, jota allekirjoittanut ei vielä valitettavasti ole nähnyt. Ennakkotietojen perusteella kyseessä saattaa olla vuoden Oscar-palkintojen rohmuaja, joskin kriittisiäkin äänenpainoja tästä K16-väkivaltapläjäyksestä on jo riittämiin ehditty kuulla. Niinhän se usein on, että ihon alle hiipivät elokuvat jakavat jyrkästi mielipiteet.

Lähinnä Starsky & Hutch, sekä Kauhea kankkunen -elokuvista tunnettu ohjaaja Todd Phillips ei luulisi olevan ensimmäinen valinta ohjaamaan synkkää ja ahdistavaa maailmankuvaa sisällään pitävää Batman-elokuvaa. Elokuvassa ei missään vaiheessa kohdata edes itse viittasankaria, sillä mm. Johnny Cashin elämänkertaelokuvasta tuttu arpinaama Joaquin Phoenix varastaa shown elokuvassa täydellisesti. Mielenterveysongelmista kärsivä, ja äitinsä kanssa elävä Joker nähdään elokuvassa yhteiskunnan pohjasakkana, joka pimeän puolensa päästäessään valloilleen ei enää naurata ketään.


Vanhojen amerikkalaisten autojen ystävien kannattaa olla elokuvan suhteen kuulolla, sillä sen on kerrottu sijoittuvan kuvitteelliseen vuoteen 1981, joka tuo kovasti mieleen Taksikuski-elokuvasta tutun New Yorkin. Elokuva onkin eräänlainen kunnianosoitus Martin Scorsesen 70- ja 80-lukujen mestariteoksille, joissa kyseinen suurkaupunki nähdään ikuisessa hämärässä kylpevänä likaviemärinä, jossa surulliset ja väkivaltaiset ihmiskohtalot ovat arkista todellisuutta. Jopa itse Robert De Niro nähdään elokuvassa esiintymässä eräänlaisena spin-off -hahmona Scorsesen elokuvista.

Likaisen realistinen lavastus tuo mieleen hieman jopa taannoisen HBO:n hittisarjan Chernobylin, joka oli puolestaan vanhempien venäläisvalmisteisten autojen bongaajalle iloista nähtävää. Tällä kertaa keskitytään kuitenkin tiukasti ns. ”Malaise Era” -autoihin, joka käsittää 70-luvun alkupuoliskolta jenkkiautot 80-luvun alkupäiviin saakka. Nämä autot tunnetaan yleisesti ottaen surullisena jaksona amerikkalaisen autoteollisuuden vajotessa sekavaan tilaan öljykriisin myötä. Sikäläisten autotehtaiden vauhdikas kilpailu hevosvoimista vaihtui pian eloonjäämiskamppailuun eurooppalaisten, ja ennen kaikkea japanilaisten autojen vallatessa markkinaosuuksia.

Joker-elokuvan autoista on kaikesta huolimatta lupa nauttia valkokankaalta käsin vailla huolta polttoainekriiseistä tai ilmastonmuutoksista. Olkoonkin että aikakauden autot vaikuttavat nykyajan Teslojen ja Priusten rinnalla antiikkisilta luonnonvaroja tuhlailevilta dinosauruksilta. Ne ovat kuitenkin aitoa oikeata Detroitin terästä, tehty kestämään isältä pojalle, sekä näyttävät isoilta ja miehekkäiltä. Nämä autot eivät ole pinkissä kauluspaidassa heiluvan metroseksuaalin trendikkäitä joogakurssipirssejä. Katso alta kuvia elokuvasta, ja päätä itse!