Uutispommi formuloiden maailmasta – Robert Kubica on palaamassa F1-sarjaan Williamsin ratissa

Puolalainen Robert Kubica kuului F1-sarjan lahjakkaimpiin kuskeihin 2010-luvun taitteessa, mutta hänen formulauransa päättyi ainakin toistaiseksi vuoteen 2011. Kubica ajoi harrastuksekseen rallia, ja helmikuussa 2011 sattunut paha ulosajo Italiassa järjestetyssä rallissa vei häneltä lähes oikean käden. Kättä on saatu kuntoutettua sen verran hyvin, että Kubica on jo palannut ralliauton ratin taakse ja esittänyt varsin vakuuttavia suorituksia.

Viimeksi Renaultin F1-tallissa kilpaillut Kubica on kuitenkin haikaillut takaisin varsinaisen leipälajinsa pariin. F1:sten viime kauden mestari Nico Rosberg liittyi viime syksynä puolalaiskuskin manageritiimiin, ja sen jälkeen on alkanut tapahtua. Kubica on testannut mm. entisen työantajansa Renaultin F1-kilpuria, mutta hän ei ollut täysin tyytyväinen testien kulkuun. Kubican comeback-suunnitelmat ovat kuitenkin edenneet, ja nyt brittitalli Williams alkaa vaikuttaa varteenotettavimmalta vaihtoehdolta puolalaisen paluulle.

Williams-kuski Felipe Massa ehti jo lopettaa uransa viime kauden jälkeen, mutta Valtteri Bottaksen siirto Mersulle toi Massan vielä takaisin vuodeksi Williamsin ratin taakse. Brasilialainen Massa päätti kuitenkin F1-uransa lopullisesti tähän kauteen, joten Williams tarvitsee uuden kuskin hänen tilalleen. Massan paikasta on kova taistelu, johon ovat osallistuneet Robert Kubican lisäksi ainakin Paul di Resta ja Pascal Wehrlein.


Kubica on ilmeisesti jättänyt parhaan vaikutelman testeissä ainakin Williamsin moottorintoimittaja Mercedeksen mielestä. Mersun F1-pomo Toto Wolff kertoi nimittäin Autosport-lehdelle ennen kauden päättänyttä Abu Dhabin kisaa, että puolalaiskuljettaja saa todennäköisimmin Williamsin kisakuskin pestin. Kubica on Wolffin mukaan ykkössijalla myös Williamsin omalla prioriteettilistalla, ja Wolffin mielestä Robert Kubica ansaitsisi uuden mahdollisuuden juuri brittitallissa.

Toinen vaihtoehto olisi saksalainen Wehrlein, joka saattaisi tulla kyseeseen jos Kubica ei pärjääkään tarpeeksi hyvin. Jopa Wolff pitää monen muun F1-vaikuttajan tavoin kuitenkin peukkuja pystyssä Kubican puolesta, vaikka Wehrlein on Mercedeksen oma suojatti ja tämä saattaa olla hänen viimeinen tilaisuutensa Formula ykkösissä. Kubican ja Williamsin sopimuksen väitettiin syntyneen jo ennen Abu Dhabin kisaa, mutta Williams on ehtinyt jo kieltämään nämä huhut. Kubican pitää nimittäin ensin läpäistä lääkärintarkastukset, jotta hän saa FIA:n superlisenssin. Tähän asti mitään ongelmia ei ole ilmennyt, joten jäämme seuraamaan tilannetta.