Vain naisille tarkoitettu kilpasarja tähtää ensimmäisen naispuolisen Formula 1 -maailmanmestarin löytämiseen

Iso-Britanniasta lähtöisin oleva vain naisille tarkoitettu W Series -kilpasarja julkistettiin viime viikolla. Sarjan tavoitteena on tasapainottaa pitkään epätasapainossa ollutta moottoriurheilusarjojen yleistä sukupuolijakaumaa ja vauhdittaa naisten pääsyä myös Formula 1-sarjaan asti, jossa tavoitteena ensimmäinen naispuolinen Formula 1-maailmanmestari.

Naisia houkutellaan sarjaan kuljettajiksi muhkealla 1,5 miljoonan dollarin palkintopotilla, mutta tavoitteena on myös kannustaa naisia opiskelemaan muun muassa teknikoiksi ja insinööreiksi, joita moottoriurheilu kaipaa kuljettajien lisäksi.

W Series -kilpasarjan toimitusjohtajana toimii lakimies ja pankkiiri Catherine Bond Muir ja kilpailutoimen johtajana McLarenin kilpatiimin entinen vetäjä Dave Ryan. Sarjan tukijoina on myös nimekkäitä miehiä, joista ehkä tunnetuimpina entinen Formula 1-kuljettaja David Coulthard ja Red Bull F1 -tallin tekninen johtaja Adrian Newey.


– Tämä on erittäin jännittävää aikaa erityisesti naisille, sekä myös moottoriurheilulle, jonka aiomme päivittää tämän päivän tasolle. Haluamme näyttää maailmalle mihin naiset todella pystyvät. Monissa urheilulajeissa missä naiset ja miehet kilpailevat samanarvoisesti järjestetään erillisiä kilpailuja, joilla pyritään lisäämään niihin osallistuvien naisten määrää. Tähän mennessä moottoriurheilu on ollut ainoa laji, jossa ei ole erillistä sarjaa naisille ja miehille, kertoo Catherine Bond Muir.

– Tuhansista moottoriurheilun parissa työskentelevistä tekniikan ihmisistä vain hyppysellinen on naisia. Viimeinen Formula 1 -kilpailussa ajanut nainen oli Lella Lombardi, joka ajoi yli 40 vuotta sitten. Yhtään naispuoleista GP-voittajaa, saati sitten maailmanmestaria ei ole nähty. Meidän missiomme on muuttaa tämä, Bond Muir jatkaa.

W Series starttaa ensi vuoden maaliskuussa ja sarjassa ajetaan kuusi osakilpailua Euroopan kilparadoilla. Sarjassa ajetaan teknisesti identtisillä kilpasarjan toimittamilla yksipaikkaisilla autoilla, jotka on varustettu 1,8-litraisilla turbomoottoreilla. Autoissa on säädettävä aerodynamiikka ja turvavarusteina muun muassa Formuloista tuttu HALO-turvakaari. W Series -autot muistuttavat ulkoisesti Formula-luokan autoja.

Sarjaan valitaan 20 osallistujaa per kausi ja siihen on vapaa pääsy. Kilpailijoiden valinta tapahtuu simulaattori-, kunto- ja ratatestien perusteella. Tuomaristoon kuuluu David Coulthard, Adrian Newey ja Dave Ryan.