Valkokankaan autot: Autovaras (Suomi, 1991)

Osa 2/10: Toyota Corolla Mk2 – Hervantalaisen autovarkaan valinta

Ylen tuottama Autovaras vuodelta 1991 ei varsinaisesti ole elokuva, eikä siten koskaan ole ollut oikealla valkokankaalla. Kyseessä on kolmiosainen Tampereella kuvattu aiheeltaan maamme oloissa poikkeuksellinen tv-tuotanto. Käsikirjoitus nimittäin kertoo hervantalaisen autovarkaan elämästä, joka ei varmasti ollut tuolloin, eikä ole vieläkään niitä kaikkein kliseisimpiä aiheita. Sarja on kaiken lisäksi kestänyt hyvin aikaa, ja se on erinomaista viihdettä ja ajankuvaa tänäkin päivänä. Tarinan keskiössä on Jesse-niminen autovaras, jota esittää äkillisesti 50-vuotiaana syyskuussa 2017 kuollut Antti Majanlahti. Majalahden energinen roolisuoristus onkin tarinan kantavia voimia. Vaikkei kyseessä aina olekaan niin puhtoinen nuori mies pysyy katsojan sympatiat hölmöilevän, mutta pohjimmiltaan hyväntahtoisen päähenkilön matkassa.

Sarjan ohjaaja on Taavi Kassila, jonka isä on elokuvaohjaaja Matti Kassila. Poika-Kassila tekeekin isälleen tyypillistä vakaata jälkeä rikosdraaman parissa. Aihe autovarkauksiin tuona aikana ei suinkaan ollut tuulesta temmattua. Hurjaakin hurjempi Hervanta taisi olla vielä 80-luvulla koko Suomen autovarkauksien johtokaupunkeja. Jesse varasteleekin autoja sarjassa siihen malliin kaverinsa Vekan kanssa, että tarinan voi jakaa jaksojen mukaan kolmeen osaan. Ensimmäisessä osassa pidetään vielä hauskaa, pöllitään kaljaa, autostereoita myyntiin ja tietenkin niitä nelipyöräisiä. Toisen osan kuluessa onnettomien sattumusten johdosta läheisiä kuolee ympäriltä, ja vankila alkaa kutsua nuorta miestä. Viimeinen osa on sekin mielenkiintoista suomalaista vankiladraamaa.

Autoista kiinnostuneelle sarja tarjoaa monta hyvää kohtausta. Yksi ikimuistoisimmista on varastetun ruskean Corollan rääkkäminen hiekkakuopilla, jossa pojat kellottavat kaljapäissään Tojolla kierrosaikoja. Hupi loppuu auton ajauduttua katon kautta ympäri, ja sytyttyä palamaan. Sarjassa nähdään myös Suomen oloissa poikkeuksellisen vauhdikasta tv-draamaa, kun poliisit ajavat takaa poikien varastamaa Datsun Cherry 100AF -henkilöautoa. Matka jatkuu Paasikiventietä kohti Särkänniemeä, jossa Ratsuni pyörähtää katon kautta ympäri kohtalokkain seurauksin. Muita autoaiheisia kohtauksia nähdään kun pojat rikkovat autonikkunoita parkkipaikalla Hervannassa. Huvittavana yksityiskohtana Saabin sivuikkunaa saa hakata oikein tosissaan, joten ruotsalaisten turvallisuusajattelulle löytyy katetta. Myös amerikanherkut ’63 Galaxieta ja ’60 avo-Buickia myöten ovat läsnä, joten autodiggarin ei kannata pätkää missata.


Sarjan melankolisista musiikeista vastaa Johnny Lee Michaels, tuottaja mm. The 69 Eyesin albumien takaa. Miehen ikimuistoinen tunnusmelodia löytyy myös Puhtaat valkeat lakanat -sarjasta. Käyttöä tunnelmalliselle musiikille löytyykin, sillä sarjassa on monia koskettavia kohtauksia. Avioeroperheessä asuvan, ja koulusta lintsaavan Jessen alkoholisti-isän kohtalo on yksi näistä. Muutoinkin sarja muistuttaa toteutukseltaan pikemminkin elokuvaa, kuin tavanomaista tv-draamaa puhuvine päineen. Anekdoottina loppuun kerrottakoon, että sarjan yksi Herwoodissa purkitetuista kohtauksista meni mönkään, ja se jouduttiin kuvaamaan uudelleen. Allekirjoittaneen äitiliini nimittäin sattui kotimatkallaan töistä innoissaan porhaltamaan polkupyörällään suoraan käynnissä olevaan kohtaukseen.

Tuomio: Neljä ja puoli autonrengasta viidestä.

Jesse ja Veka, Hervannan hurjat.