Vanhasta VW Golfista on moneksi – auto toimii hyvin myös katujunan veturina

Wolfsburg on saksalaiskaupunki, jonka elämä pyörii täysin Volkswagenin pääkonttorin ja tehtaiden ympärillä. Lähes kaikki siellä liikkuvat autot ovat Volkkareita, ja paikalle tulevien turistienkin kuljetukseen on kehitetty VW-henkisiä ratkaisuja. 1960-luvulta lähtien Wolfsburgissa pyöri Kuplavolkkarin vetämä katujuna, joka oli varsin sympaattinen ilmestys vihreävalkoisine kangaskatoksineen.

Sen päivät olivat luetut vuonna 1976, kun seuraajaksi esiteltiin modernimpi konstruktio. Uusi pikkujuna, eli saksaksi ”Bähnle” luotiin pari vuotta aiemmin lanseeratun Golfin pohjalta. Vetoauton koria ei enää modifioitu avomalliseksi laikatun Kuplan tapaan, mutta perään kehitettiin aikakauden bussia muistuttava vaunu. Kuplan söpöys vaihtui siis 1970-luvun kulmikkuuteen, josta saatiin nauttia varsin pitkään.


”Junaa” käytettiin nimittäin opastetuilla kierroksilla vuoteen 2003 asti, jolloin se pääsi ansaitulle eläkkeelle. Matkustajavaunuun sopi 36 ihmistä, jotka saivat ihailla Wolfsburgin maisemia isoista ikkunoista. Golfin vetämää yhdistelmää jäätiin ilmeisesti kaipaamaan, koska Volkswagen kaivoi laitteen äskettäin naftaliinista. VW:n Autostadt-kompleksin henkilökunta entisöi sen menneiden aikojen loistoonsa, ja nyt Golf-junalla tehtiin neitsytajelu restauroinnin valmistumisen jälkeen.

Wolfsburger Allgemeine Zeitung -lehti valitsi 26 onnellista matkustajaa, jotka pääsivät katujunan kyytiin. Kohteeksi valittiin 1600-luvulla rakennetun linnan alueella järjestetty klassikkoautotapahtuma, jossa puksuteltiin Golfin vetämänä. Retki Reininmaan alueella sijaitsevan Schloss Dyckin tiluksilla onnistui ilmeisen hyvin, ja matkustajat olivat innoissaan youngtimer-katujunasta.

Entisöityä yhdistelmää hyödynnetään varmasti jatkossakin eri tilaisuuksissa. Katujunille on kertynyt mukavasti kilometrejä, koska Kuplan pohjalta tehdyn version matkamittari pyörähti toiselle kierrokselleen viime vuonna. Ajomäärä siirtyi silloin 100 000 kilometrin paremmalle puolelle, mutta Golf-junan mittarilukemasta ei ole tarkkaa tietoa.