Viisi autoa, jotka ovat kaikki nimetty kissan mukaan.

Kissaihmiset sen tietävät: Tuo mystinen karvaturri saa osan meistä täysin pauloihinsa. Mikä tuossa itsepäisessä otuksessa kiehtoo, joka kesken lokoisan vatsanrapsutuksen yrittää raapaista hyvää tekevää kättä? Mystiset kissat ovat kiehtoneet paitsi kirjailijoita ja taiteentekijöitä, myös autonvalmistajia. Alle onkin koottu muutamia tämän käpäläkaverin innoittama autoja, joista osa on pelkkiä sylikissoja, mutta jotkut itsensä pirun riivaamia.

Mercury Cougar


Yksi tunnetuimmista kissan inspiroineista autoista on James Bondin ”Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa” -elokuvastakin tuttu Mercury Cougar, joka oli mallinimenä Fordilla käytössä vuosina 1967-2002. Alkuperäinen Cougar (suomeksi puuma) oli varsin tyylikkäästi muotoiltu kaksiovinen coupe, jonka mainoksissa hyödynnettiin myös oikeita puuma-kissoja. Näissä auton veekasin ärjyntä rinnastettiin puuman ääntelyyn, ja auton luukkulamppuja nimitettiin silmiksi, sekä auton pitkulaisia takavaloja kutsuttiin hännäksi.

Ford Puma

Myös Fordin Puma-malli sai innoituksensa samaisesta kissaeläimestä. Puma oli Fordin etuvetoinen coupe, jota valmistettiin vuodesta 1997 vuoteen 2002. Oli sinänsä mielenkiintoista, että Ford päätti käyttää puuma-sanan synonyymia uudelleen automallistossaan. Muita englanninkielisiä nimityksiä puumalle ovat ”mountain lion” ja ”panther”, joten autonvalmistajilla on eläimelle vielä kaksi käyttämätöntä nimeä. De Tomaso Pantera on jo miltei napannut nimen, mutta siitä taas tulee mieleen eräs teksasilainen metalibändi.

Buick Wildcat

Cougarin lisäksi Mercurylla oli käytössään kissoihin viittaavat Mercury Bobcat ja Lynx –nimet, mutta kyllä kilpailija General Motorskin osasi myös kissanimeämisen jalon taidon. Buick Wildcat oli täysikokoinen Amerikanherkku, jota tehtiin vuosina 1962-70. Sen graafinen mallitunnus oli murisevan villikissan päänkuva. Jotta asiat eivät olisi näin yksinkertaisia, Buick käytti Wildcat-nimeä myös useissa yrityksen konseptiautoissa. Villikissoiksi kutsutaan myös tuittupäisiä neitokaisia, mutta se onkin sitten ihan oma tarinansa…

Jaguar

Kyllä muutkin kuin Jenkit osaavat ratsastaa kissojen nimillä. Esimerkkinä käy vanha englantilainen autofirma, joka nimesi koko yrityksen kissan pohjalta! Nykyisin intialaisen Tata Motorsin omistaman Jaguarin tarina alkoi vuonna 1935 Sir William Lyonsin toimesta. Jaguarin hopeisena kiiltelevä loikkaava kissahahmo lienee yksi automaailman tyylikkäimmistä logoista, joskin kissaihmisen mielipide saattaa tässä asiassa olla hieman puolueellinen.

Dodge Hellcat

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä tie vie takaisin suuren rapakon taakse. Hellcat-nimi eroaa edellä mainituista siinä, että nimi ei tule autofirman nimestä, tai edes auton mallinimestä. Kyseessä on nimittäin Dodge Charger tai Challenger –malleihin saatavissa oleva tulinen moottoriversio. Toisekseen ”Hellcat” ei ole edes mikään olemassa oleva kissamaailman otus, vaan pikemminkin kuvaus äärimmäisen vihaisesta ihmisestä. Tämä onkin kohtuullisen sopiva kuvaus autosta, jonka tehoversio ”Demon” löytyy maailman nopeimpien tuotantoautojen listalta.