Volkswagenin insinööri sai päästöhuijauksesta jättisakot ja yli kolme vuotta vankeutta

Volkswagenin entinen insinööri ja saksan kansalainen, James Liang, tuomittiin viime perjantaina Detroitilaisessa oikeudessa 40 kuukauden vankeuteen ja 200 000 dollarin sakkoihin, osallisuudestaan Volkswagen Groupin valmistamien dieselautojen päästöhuijauksiin.

USA:n piirituomari Sean Cox langetti odotuksiin nähden aika kovan tuomion, sillä huijausohjelmiston kehitykseen osallistunut Liang oli tunnustanut tekonsa ja auttanut syyttäjää jutun tutkinnassa. Syyttäjä haki alun perin 20 000 dollarin sakkoa ja kolmen vuoden vankeusrangaistusta. Liangin lakimiehet odottivat tuomioksi kotiarestia, yhdyskuntapalvelua ja kohtuullista sakkoa.

Tuomari Cox halusi välittää tuomiollaan viestin kaikille muille autoinsinööreille ja alan päättäjille. Cox kuvaili skandaalia ”Uskomattomaksi petokseksi amerikkalaisia kuluttajia kohtaan ja vakavaksi rikkeeksi talousjärjestelmää kohtaan.”


Myös seitsemän muuta VW:n työntekijää on syytteessä, kuten Oliver Schmidt, jonka oikeudenkäynti on 6. joulukuuta. Hänen odotetaan saavan teoistaan jopa seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen ja 40 – 400 tuhannen dollarin sakot, muun muassa viranomaisten harhauttamisesta.