Volvoihin saattaa tulla Lotuksen säätämä alusta

Lotus

Ruotsalaisten ylpeys Volvo on noussut aivan uuteen lentoon kiinalaisen Geelyn omistuksessa. Merkin tuotekehitykseen on satsattu huimia summia, ja viimeisimmät Volvot ovat menestyneet markkinoilla hienosti yksilöllisempänä vaihtoehtona saksalaisille premium-merkeille. Ruotsalaisbrändin Polestar-sporttidivisioonan tarjontakin on kasvamassa lähivuosina todella tehokkailla hybridimalleilla, jotka pystyisivät haastamaan ehkä jopa Audi Sportin, BMW M:n ja Mercedes-AMG:n tuotteet.

Uusienkin Volvojen ongelmana on kuitenkin edelleen se, että niiden käsiteltävyys on kaukana sporttisesta. Tämä ei ole kovin suuri haitta mukavuuspainotteisten perusmallien kohdalla, mutta sporttiversioiden täytyy tarjota ajamisen hauskuutta myös mutkapätkillä. Ongelmaan saattaa nyt tulla apua varsin yllättävältä suunnalta, eli brittiläiseltä Lotukselta.

Lotus on ollut viime vuosina malesialaisen Protonin omistuksessa, mutta malesialaiskonserni ei ole pystynyt tekemään suuria investointeja legendaariseen brittimerkkiin. Proton on nimittäin kamppaillut suurten talousvaikeuksien kanssa, ja nyt se joutui Volvon tavoin kiinalaisen Geelyn nielaisemaksi. Volvolle kiinalaisomistus on tehnyt todella hyvää, ja samaa voidaan odottaa myös Protonin kohdalla. Geely aikoo siis virkistää nuutuneen Protonin ja hyödyntää myös Lotuksen koko potentiaalin.


Geelyn ja Protonin kauppa julkistettiin vasta viime viikolla, ja se saadaan päätökseen aikaisintaan heinäkuussa. Tästä huolimatta Volvollakin on jo pohdittu sen myönteisiä sivuvaikutuksia. Uuden XC60:n ajettavuudesta vastaava pääinsinööri Roger Wallgren ehti jo todeta australialaiselle Drivelle, että Volvokin voisi hyötyä Lotuksen tietotaidosta alustansäätöjen osalta.

Briteillä on suorastaan legendaarinen maine nautinnollisen ajettavuuden luojina, joten Volvon väen into on helppo ymmärtää. Lotuksen osaamista voisi Wallgrenin mukaan hyödyntää koko malliston osalta, mutta erityishuomio kohdistuisi varmasti Polestar-versioihin. Geely haluaa kuulemma satsata sporttibrändiin kunnolla, joten Polestar-Volvot olisivat luonteva ensimmäinen kohde Lotuksen kultasormille. Audi Sportin, BMW M:n ja Mercedes-AMG:n kannattaa siis jo varautua entistä vahvempaan ruotsalaiskilpailijaan.