Yhä useampi kiinalainen heittäytyy rahan toivossa auton eteen esittämään yliajettua.

Ajat pitkin vilkkaasti liikennöityä Pekingin ydinkeskustan katua, kun pysähdyt liikennevaloihin odottamaan valon vaihtumista. Samassa huomaat kännykkää räpläävän nuoren miehen, joka ensin heittäytyy pysähtyneenä olevan autosi konepellille, ja kierii siitä teatraalisesti asvaltille auton nokan eteen. Ryntäät ulos katsomaan, ja näet autosi edessä maassa mukavaan asentoon käpertyneen miekkosen, jolla on edelleen samainen matkapuhelin tiukasti kädessään. Mitä ihmettä on oikein tapahtunut?

Kiinassa asuu tällä hetkellä 1,386 miljardia ihmistä, joilta yhä useammalta on lupa odottaa edellä kuvaillun kaltaista käyttäytymistä. Kyseessä on vakuutusrahojen kalastelu, tai vähintäänkin neuvottelu autonomistajan kanssa, josko ”yliajon uhri” saisi korvausta henkisestä ja fyysisestä kärsimyksestä, jotta onnettomuus voitaisiin painaa villaisella. Huijaus lienee sinänsä yhtä vanha kuin automobiilin historialla on ikää, mutta tällainen epätoivoinen tulojen hankinta on kaikesta päätellen muotia nyky-Kiinassa.


Ilmiötä tosin hillitsee kameroiden yhä yleistyminen niin autoissa, kuin kansalaisten käsissä kännyköiden muodossa. Viraali-ilmiöiksi nousseita videoita on päätynyt kiertämään internetissä, joista osa pitää sisällään varsin ylimielistä toimintaa. Osalla videoista kuljettaja on päätynyt maksamaan uhriksi tekeytyneelle summan rahaa, jonka jälkeen juuri yliajettu ihmisparka on saattanut innostua hyppimään ja tanssimaan taustajoukkojen kannustamana. Ei tarvitse olla Houdini arvatakseen, että moinen älyttömyys vie uskottavuutta oikeiden yliajojen uhreilta.

Osa näistä rahankalastelijoista on intoutunut jopa hakkaamaan itseään autoa vasten. Lopusta löytyvällä videolla nähdään mies, joka paukuttaa sitkeästi päätään yhä uudelleen ja uudelleen pysähtyneen linja-auton puskuria vasten. Lopulta paikalle hälytetty virkavalta joutuu korjaamaan miehen pois bussin matkan tekoa haittaamasta. Usein autoksi valitaan uudempi ja kalliimpi premium-merkki, jotta kuljettajan varallisuus ja siten myös avokätisyys olisi taattua. Osalla näitä ”heittäytyjiä” lavastusyritys on mennyt karmivalla tavalla pieleen, kun auton eteen hypännyt onkin jäänyt aidosti auton yliajamaksi, ja menettänyt henkensä, tai vähintään loukkaantunut hengenvaarallisesti.