Yhdysvaltain armeija kielsi kiinalaisten DJI-kamerakopterien käytön tehtävissään

DJI-kuvauskopteri. Kuva: YouTube
DJI-kuvauskopteri. Kuva: YouTube

Kiinalainen SZ DJI Technology Co Ltd on maailman suurimpia kamerakopterivalmistajia ja sen DJI-kamerakopterimerkki tunnetaan ympäri maailman. Yhdysvaltain armeija on myös käyttänyt DJI-koptereita, mutta elokuun alussa se julkaisi muistion, jossa kielletään DJI-kopterien ja ohjelmistojen käyttö armeijan tehtävissä.

Muistiossa sanotaan, että kaikkien DJI-laitteiden käyttö tulee keskeyttää välittömästi, akut ja muistikortit pitää irroittaa laitteista, DJI-ohjelmat pitää poistaa, ja säilöä kopterit tarvikkeineen varastoon odottamaan lisäohjeita.

Armeija kertoo muistiossaan, että syynä tuotteiden käytön keskeyttämiseen ovat DJI-tuotteiden lisääntyneet tietoturvaongelmat ja haavoittuvuudet. DJI-yhtiön edustaja kertoo, että he ovat yllättyneitä ja pettyneitä Yhdysvaltain armeijan ratkaisuun ja että heihin ei ole oltu asiasta yhteydessä millään tapaa.


DJI-tuotteista on julkaistu aiemmin uutisia, jotka viittaavat siihen, että asiakastietoja ja kamerakopterien kuvaamaa kuvamateriaalia olisi jopa luovutettu Kiinan valtion käyttöön. DJI kieltää syytteet ja kertoo, että yhtiö ei jaa asiakastietoja rutiininomaisesti Kiinan tai minkään muunkaan valtion kanssa.

DJI-kotisivuilta löytyy kuitenkin seuraava yksityisyyden suojaa koskeva teksti:

We may preserve and disclose your information if required to do so by law or in the good-faith belief that such action is necessary to comply with applicable laws, in response to a court order, judicial or other government subpoena, warrant or request, or to otherwise cooperate with law enforcement or other governmental agencies.

Vapaasti suomennettuna ja lyhennettynä: DJI voi tallentaa ja jakaa asiakkaan tietoja mikäli laki niin vaatii.