Yliopistoprofessori väittää keksineensä lääkkeen krapulaan

Jokainen alkoholia kunnolla juonut tietää mitä krapula tarkoittaa. Pahimmillaan se voi lamauttaa ihmisen täysin toimintakyvyttömäksi ja krapulapäivä menee niin sanotusti kansanterveydelle.

Los Angelesissa sijaitsevan UCLA-yliopiston kemian ja biomolekyylitieteen professori, Yunfeng Lu, väittää keksineensä krapulalääkkeen. Professori Lu on testannut lääkettä hiirillä yhdessä maksasairauksiin erikoistuneen kollegansa professori Cheng Jin kanssa ja tulokset ovat parivaljakon mukaan lupaavia.

Hoito pudotti hiirten veren alkoholipitoisuutta neljässä tunnissa 45% ja krapulassa päänsärkyä sekä oksentelua aiheuttavan aseltahydin määrä oli huomattavasti tavallista alhaisempi. Lääkettä saaneet hiiret toipuivat huomattavasti krapulasta kärsiviä lajitovereitaan nopeammin.


Lääke sisältää muun muassa ihmisen maksasta löytyviä luonnollisia entsyymejä, jotka hajoittavat alkoholimolekyylejä. Professori jatkaa vielä testejä varmistaakseen, että lääkkeellä ei ole mitään sivuvaikutuksia ja kertoo, että kliiniset testit ihmisillä voisivat alkaa jo ensi vuonna.

Testeissä lääkettä ruiskutettiin hiirten verenkiertoon nesteeseen sekoitettujen nanokapseleiden muodossa, mutta lopullinen tuote oli tavallisessa kapselimuodossa. Valmiin krapulalääkkeen nauttiminen kävisi siis yhtä helposti kuin särkylääkkeen ottaminen.