Tiedät kai sen tunteen, kun suuntaat kotiovesta ja tajuat vasta vähän ajan päästä, että olet unohtanut puhelimesi kotiin? Jotkut tuntevat olonsa täysin eksyneiksi ilman puhelimiaan, jotkut puolestaan hermostuvat täysin ja joidenkin on aiva pakko käydä hakemassa puhelin kotoa. Oli miten oli, ei puhelimen unohtaminen ole nykyään kovinkaan mukava tunne. Älypuhelimista on tullut todella tärkeä osa arkeamme ja ilman niitä saattaa jopa tuntua, että meistä puuttuu pieni osa itseämme. 

Monet käyttävät älypuhelinta päivittäin. Käyttötarkoituksia on monia: netissä surffaaminen, sosiaalisen median sivustot, sähköpostin tarkastaminen, kalentereiden hallinnoiminen, musiikin kuunteleminen, pelien pelaaminen, videoiden katseleminen, uutisten lukeminen, tekstiviestien kirjoittaminen ja vielä silloin tällöin myös niiden alkuperäinen käyttötarkoitus eli puheluiden soittaminen. Nyt kaikki nämä toiminnot onnistuvat yhdellä ainoalla laitteella. Kun muistelee 25 vuoden takaisia aikoja, ei valtaosa näistä toiminnoista ollut vielä ylipäätään mahdollisia. Näin ollen voidaankin sanoa, että älypuhelimet ovat muuttaneet elämäämme todella merkittävästi. 

Lähde: Pexels

Älypuhelimet muuttamat tapaamme hankkia tietoja ja kommunikoida

Tiedonhaun keinot ovat monipuolistuneet älypuhelinten myötä. Sen sijaan, että ihmiset puhuisivat keskenään ja vaihtaisivat tietoja, olemme siirtyneet tiedonkulussa sanomalehtien lukemisen ja television katselemisen kautta vähitellen verkkoon ja lopulta erityisesti älypuhelimeen. Nykyään meillä on pääsy mihin tietoon tahansa vuorokauden ympäri. Älypuhelin mahdollistaa useat eri viestinnän muodot kuten puhelut, tekstiviestit, pikaviestit, sähköpostit, sosiaalisen median palvelut, blogit, jne. 

Jo yksinomaan se, että pystymme nyt hakemaan tietoa milloin tahansa, vaikuttaa suuresti tapaamme elää, olla ja ajatella. Tutkimukset osoittavat, että ihminen on taipuvainen unohtamaan sellaisia tietoja, joiden uudelleen hankkiminen on helppoa. Kun meiltä kysytään kysymyksiä, tulee ensimmäisenä mieleen etsiä vastausta nettihaulla sen sijaan, että kysymystä pohtisi itse ja yrittäisi löytää siihen ratkaisun. Meistä on tullut älypuhelinten myötä hiukan laiskempia, sillä kaikki tieto on aina sormiemme ulottuvilla. Nykyään on todella helppo myös suunnistaa missä tahansa paikassa älypuhelimen avulla, sillä erilaiset kännykkäsovellukset kuten reittioppaat ja kartat päivittyvät automaattisesti älypuhelimeen.

Älypuhelimet muuttavat tapaamme käyttää teknologiaa

Nyky-yhteiskunta suosii laitteita, jotka tekevät elämistämme helpompaa ja mukavampaa. Mobiililaitteiden rantautumisen myötä poistui käytöstä joukko muita laitteita. Esimerkiksi lankapuhelinten, pöytätietokoneiden, digitaalisten kameroiden, GPS-laitteiden ja mp3-soittimien myyntiluvut suorastaan romahtivat älypuhelinten yleistymisen myötä. Älypuhelin on eräällä tapaa oma henkilökohtainen avustajamme, joka auttaa meitä hallinnoimaan arkisia askareitamme. 

Älypuhelin on tuonut mukanaan aivan uudenlaisia mahdollisuuksia viihteen saralla. Nykyään voimme vaivatta katsella suosikkiohjelmiamme missä ja milloin tahansa älypuhelinen välityksellä. Vastaavasti pelaaminen on entistäkin helpompaa ja aivan erityisen suurta suosiota nauttivat erilaiset nettikasinot kuten mr green, joiden sivustot on optimitu toimivaan sutjakasti myös mobiililaitteilla. 

Älypuhelimet muuttavat tapaamme käyttäytyä ja tuntea

Arkemme on muuttunut älypuhelinten myötä aivan valtavasti. Se näkyy heti aamun askareissa. Aivan ensimmäisenä moni hamuaa aamulla älypuhelinta sammuttakseen herätyksen. Päivän mittaan käytämme puhelimiamme matkalla töihin, ruokailun ja kahvitaukojen yhteydessä, kotimatkalla, vessassa ja sängyssä. Älypuhelin on tehnyt meistä tietyllä tapaa sosiaalisempia, vaikka tämän suhteen voidaan olla montaa mieltä. 

Olemme jatkuvati yhteydessä ulkomaailmaa ja meidän odotetaan olevan tavoitettavissa kaikkina aikoina. Ympärivuorokautinen päivystys on kuitenkin puuduttavaa. Vielä parikymmentä vuotta sitten saattoi syyksi vastaamattomuuteen todeta, ettei sattunut olemaan kyseisellä hetkellä kotona, mutta enää sellainen kelpaa vain harvoin selitykseksi. 

Elämä ilman älypuhelinta tuntuu nykyään kovin kaukaiselta ajatukselta. Yhä nuoremmat käyttävät älypuhelimia. Nyt on varttumassa jo aivan uusi sukupolvi, joka ei edes tunne aikaa ennen älypuhelimia. Varmaa on myös se, ettemme ole nähneet vielä kaikkea, vaan että älypuhelimet tulevat jatkossakin muuttamaan ja mullistamaan elämäämme.