Polttarit eli poikamiesilta on niin sanotusti viimeinen mahdollisuus ilotella olan takaa ennen kuin avioelämän tuomat velvollisuudet lataavat täyslaidallisen jokamiehen niskaan.

Polttari-ideoita ja oivaa polttariohjelmaa voi olla vaikea keksiä, varsinkin jos haluaa järjestää polttarit miehelle, joka ei innostu pelkästä väkijuoman lorottelusta ja painiasussa patsastelusta.

Polttari-ideoita erilaisille jokamiehille

Jokamiehelle ei tietenkään sovi suunnitella samanlaista polttariohjelmaa. Erämies ei välttämättä viihdy kaupungin pintaliitoklubeilla ja seurapiiriperhosta taas ei kannata yrittää tunkea telttaan metsänsiimekseen. Onneksi ideoita polttareiden viettämiseen löytyy ainakin netistä pilvin pimein!

 1. Polttariohjelmaa eräjormalle

Vuokratkaa mökki tai vallatkaa jonkun tutun tai polttariseurueeseen kuuluva mökki. Eräjormalle on tietysti sitä parempi, mitä askeettisempi ja kauempana kaupungin humusta mökki sijaitsee. Ulkohuussi on tietenkin must. Ja saunomismahdollisuus, koska suomalainen mies ei juhli ilman saunaa.

Extreme-eräjorma voi viihtyä myös laavussa. Tai jos koko seurue on kovakuntoista eräsakkia, pidempi reissu Lappiin vaeltamaan on oivallinen tapa viettää polttarit.

Pientä kivaa aktiviteettia voi kehittää keksimällä rasteja suoritettavaksi. Teeman on hyvä pyöriä aiheen ympärillä eli liittyä eri tavoin avioliiton solmimiseen. Yhdellä rastilla tulevalle vaimolle voi joutua rustaamaan runon tai haikun.

Seuraavilla testaamaan nikkarointikykyjä, korjaamaan hiustenkuivaajan, vaihtamaan vaipan liikkuvalle kohteelle jne. Muu polttariseurue voi osallistua tekemällä koosteen hyvistä avioliittoneuvoista.

 1. Polttarit ulkomailla

Yhä suositumpaa on juhlia polttareita ison kaavan mukaan, pakata koko polttaripoppoo koneeseen ja lentää vähintään pitkäksi viikonlopuksi Euroopan bilekohteisiin tai jopa viikoksi aurinkorannalle viettämään kunnon polttarit ulkomailla. Ja miksipä ei! Polttarit on kuitenkin tarkoitus juhlia vain kerran per sulhanen.

Viro ja Tallinna lienee suomalaisille polttarijuhlijoille tutuin ja turvallisin kohde. Laiva vie naapurimaahan parissa tunnissa ja lentokone vielä nopeammin. Latvia alkaa olla suomalaisille kiinnostava kohde, turvallinen ja erittäin edullinen kohde kaiken kaikkiaan. Amsterdam, Praha ja Kööpenhamina ovat nekin mukavan matkan päässä.

Itse matka on usein jo riittävä yllätys juhlakalulle, joten varsinaista ohjelmakavalkadia ei enää tarvita. Muutama visiitti kyseisen kaupungin erikoisuuksiin riittää.

 1. Extremehenkiset polttarit miehelle

Hurjapäälle onkin yllättävän helppo keksiä polttariohjelmaa, sillä useimmiten polttari-ideat pyörivät erilaisten itsensä haastamiseen liittyvän puuhan ympärillä. Extremelajit käyvät kukkarolle, joten edulliset nämä polttarit eivät missään nimessä ole. Pieni vippi voikin tulla tarpeen matkan varrella tai suunnitteluvaiheessa.

Polttareita järjestävän on syytä muistaa, että extremelajit on suoritettava ilman miestä väkevämpää, joten aktiviteetit on syytä ajoittaa fiksusti. Aamutuimaan tandemhyppy laskuvarjolla, benjihyppy tai lentokierros pienkoneen kyydissä antavat polttareille mahtavan startin.

Siitä onkin hyvä jatkaa ralliauton kyytiin, jossa sankari pääsee kartturiksi oikealle rallikuskille. Tai ajokierros luksusauton kyydissä, mikä olisi upeampaa kuin kunnon tyypit Ferrarilla tai Lamborghinilla!

Vesipeto voi innostua Flyboard-testistä eli lentelystä vedenpaineen voimalla. Vedessä viihtyvä voi lähteä myös vesijetillä kurvailemaan kovaa ja äänekkäästi esimerkiksi Turun keskustan halkovassa Aurajoessa.

 1. Festaripolttarit

Oma extremelajinsa tämäkin eli koko poppoo kesän parhaille festareille polttareita juhlimaan. Seurue pääsee kohtuullisen helpolla eli teltta pystyy festareiden camping-alueelle, paljon syötävää ja juotavaa mukaan aurinkorasvaa ja sadevaatteita unohtamatta.

Varsinaista polttariohjelmaa ei edes tarvitse itse kehittää, jos ei halua, sillä festarit itsessään leirintäalueineen hoitaa homman.

Juhlintaan saa hiukan luksusta, jos varaa festareiden ajaksi hotellihuoneet koko poppoolle, ehkä jopa sviitin. Ja vielä parempi jos hotellista löytyy sauna- ja allastilat, jotka voi varata ryhmälle. Mikään ei piristä festaritunnelmaa niin kuin kunnon kylpy ulkoilmassa juhlinnan lomassa.

Jos näillekin polttareille haluaa keksiä jotain erityistä puuhaa, voi musiikin lomaan ujuttaa benjihypyn tai sumopainin, sillä ainakin näitä aktiviteetteja tarjoillaan useimmilla festareilla. Linkokatapultti on käänteinen benjihyppy, joka sekin löytyy hauskana aktiviteettina festareilta.

 1. Kaupunkipolttarit

Eli perinteiset polttarit. Kootaan seurue kokoon ja haetaan sankari aamutuimaan hauskan kostyymin kanssa. Sankari puetaan kostyymiin ja laitetaan keräämään rahaa tai avioliittovinkkejä pitkin päivää turuilla ja toreilla.

Kaupunkipolttareista saa persoonalliset ja nostalgiset, jos ne lähdetään viettämään sankarin kotikaupungissa tai opiskelukaupungissa, mikäli sankari asuu tällä erää jo muualla. Polttarit voivat sisältää visiittejä nuoruuden aikaisiin kantapaikkoihin, koululle, kesätyöpaikoille jne.

Yleensä päivään liitetään erilaisia tehtäviä, jotka liittyvät ainakin löyhästi tulevaan juhlaan tai liittoon tai puolisoon. Nykyään varsinainen polttarisankarin nolaaminen on jäänyt (onneksi) vähemmälle ja seurueet keskittyvät hauskanpitoon. Joku tietysti voi kokea nolona pukeutumisen, jos asu on valittu “leikkimielellä”.

Suomalaisittain polttarit miehelle sisältävät lähestulkoon aina saunomisen jossain vaiheessa, joten kaupunkipolttareita järjestävän kannattaa varata aikaa myös tähän aktiviteettiin. Kannattaa tarkistaa polttarikaupungin saunatarjonnan ja valita mahdollisuuksien mukaan erikoisuus, esimerkiksi kelluva sauna tai kattoterassisauna.

Muista nämä, kun suunnittelet polttariohjelmaa

Muutama perusasia kannattaa muistaa, kun suunnittelee polttareita:

 • Polttarit kuuluu järjestää yllätyksenä. Pidä polttarisankari pimennossa suunnittelusta, sillä muuten puolet juhlien ilosta kärsii.
 • Anna polttarikalun tulevalle puolisolle ohjeet tavaroiden pakkaamista varten, varsinkin jos juhlat jatkuvat yön yli. Näin asia pysyy salaisuutena, mutta polttarisankari ei jää ilman välttämättömiä tavaroitaan.
 • Varaa aikaa ja budjettia ruokailua varten. Nälkäisenä kukaan ei jaksa nauttia juhlahumusta. Muista kysellä, mikä on keskipisteen lempiruoka ja -juoma.
 • Älä pakkaa päivää liian täyteen. Parasta on kuitenkin ajan viettäminen kavereiden kanssa, joten leppoisalle yhdessä olemiselle kannattaa jättää aikaa.
 • Tee juhlasta sankarinsa näköinen. Tarkoituksena on kuitenkin, että itse päähenkilöllä on hauskaa. Ei se, että muilla on hauskaa hänen kustannuksellaan.
 • Tee juhlasta ikimuistoinen. Muistakaa siis tankata vettä välillä. Juhlasta on mukava jäädä muitakin muistoja kuin vain valokuvat.

 

Lisää polttari-ideoita löydät esimerkiksi Positiivarit.fi -sivustolta.